‘Apple Watch voorspelt hartproblemen met 84 procent nauwkeurigheid’

De Apple Watch kan mogelijk een belangrijke rol spelen bij het opsporen van hartproblemen. Het is het apparaat gelukt om met 84 procent nauwkeurigheid een hartritmestoornis vast te stellen.

Dat blijkt uit onderzoek van Apple en de Stanford-universiteit onder meer dan 400.000 mensen. Een half procent van de deelnemers kreeg in acht maanden tijd de melding dat er iets mis was met hun hart. Het horloge detecteerde een onregelmatige hartslag en gaf het advies om naar een cardioloog te gaan.

Na een ECG in het ziekenhuis bleek 84 procent inderdaad te kampen met atriumfibrilleren. Deze stoornis, die bloedpropjes kan veroorzaken, komt niet doorlopend voor. Daarom kan het continu dragen van een Apple Watch een voordeel zijn. “De resultaten van de Apple Heart Study tonen de potentiële rol die innovatieve digitale technologie kan spelen in meer voorspellende en preventieve gezondheidszorg”, zegt Lloyd Minor, decaan van de Stanford School of Medicine.

De nieuwste Apple Watch meet niet alleen op verschillende tijdstippen de hartslag van de gebruiker, maar heeft ook een ECG-scanner, die 30 seconden lang de elektrische activiteit van de hartspier vastlegt.