Wat moet je doen als je de verkeerde brandstof tankt?

Controleer je ook altijd drie keer of je wel de juiste brandstof tankt? Veel mensen doen dat. En dat is niet gek. Jaarlijks gaat het nog altijd duizenden keren mis. Automobilisten gooien diesel in hun benzinetank of andersom.

Het ergste is als je benzine in een dieselauto doet en dat is ook wat er in 95 procent van de gevallen gebeurt. Het vulpistool van diesel is namelijk te groot voor je benzinetank. Andersom geldt dat niet. Ga je rijden met benzine in je dieselauto dan heb je een groot probleem. Diesel werkt namelijk smerend voor de brandstofpomp, benzine niet.

Zelfs een heel klein stukje rijden kan dan al schadelijk zijn volgens Yan Van de Velde van Wrong Fuel Rescue. Als je er achter komt dat je een fout hebt gemaakt, start dan de auto helemaal niet. Draai zelfs niet het contact om, adviseert hij.

“De meeste auto’s zijn uitgerust met elektrische brandstofpompen. Deze beginnen al met het vullen van de brandstofleidingen zonder draaiende motor,” legt Van de Velde uit in het AD. “Benzine is een oplosmiddel en kan bijna onmiddellijk effect hebben op onderdelen voor motor- en brandstoftoevoer die door dieselolie moeten worden gesmeerd.”

Schakel dan ook direct hulp in van de wegenwacht of je autodealer als je verkeerd hebt getankt. Elke meter die je verder rijdt, maakt de rekening hoger, aldus Van de Velde. Bij een oude auto kan de schade overigens beperkt blijven. Door veel van de juiste brandstof toe te voegen krijg je hem vaak wel weer aan de praat.

Bron(nen):   AD