Wie global warming onzin vindt, moet niet naar dit filmpje kijken

Terwijl we 's ochtends bibberend onze auto's staan de krabben moeten we ons zorgen maken over de opwarming van de aarde... Kijk eens naar dit filmpje: Ruim 100 jaar in een minuut. In 1 stilstaand plaatje ziet dat er zo uit: Het tussen verschil links (ruim 100 jaar geleden) en rechts (nu) is angstaanjagend: Het filmpje laat goed zien hoe snel de opwarming vooral de afgelopen jaren is gegaan. De 10 warmste jaren vielen allemaal in de laatste 15 jaar. Het kaartje is wel enigszins misleidend. Je kunt al snel de indruk krijgen dat er tegenwoordig een hittegolf is op de noordpool terwijl er maar een geringe temperatuurstijging is. Het vervelende is dat zelfs die geringe stijging grote gevolgen heeft en dus reden is tot zorg. Voor een toelichting klik hier.   Meer klimaat-info van Nasa? Klik hier.

Bron(nen):   Atlantic  Nasa  SFgate  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  De discussie is nooit gegaan over de vraag of er global warming is of niet (hoewel er wel discussie is over de mate van die global warming). De vraag is in hoeverre dit komt door CO2 uitstoot van mensen, door de verstedelijking van de wereld, of door natuurlijke klimaatschommelingen al dan niet in combinatie met zonneactiviteit.

  • Bart Matthesius

   Klopt helemaal. Maar als het niet de mens is, wat dan wel? Ik zie geen andere plausibele verklaring voor zo’n snelle stijging.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ontkoeling (want dat is eigenlijk wat er gebeurd) gaat altijd exponentieel.
    Als je een blok ijs uit de vriezer haalt dan smelt de eerste 10% veel langzamer dan de laatste 10%
    Dat is logisch, want in het begin houdt het ijs het ijs koud, en de kou die het ijs uitstraalt wordt steeds minder, waardoor het resterende ijs steeds makkelijker smelt.

    Het omgekeerde zien we nu buiten. Doordat het in sommige delen van NL hard gesneeuwd heeft, wordt het daar veel kouder. De grote hoeveelheden sneeuw zorgen ervoor dat de temperaturen daar harder dalen. In zeeland is het nu kouder dan in Friesland, heeft alles met het aanwezige ijs/sneeuw te maken.

    Dus is het logisch dat de opwarming nu sneller gaat dan 100 jaar geleden. Bottom line is dat de aarde opwarmt sinds de ‘kleine ijstijd’ in de middeleeuwen.

    (in antwoord op Bart Matthesius)

Reacties niet toegestaan