Nieuw bewijs: er kan een Bijbelse zondvloed zijn geweest

De zondvloed zoals beschreven in het Bijbelse verhaal van de Ark van Noach kan echt zijn gebeurd. Dat zegt Robert Ballard, de gerenommeerde onderwaterarcheoloog die de Titanic heeft gevonden. In een interview met Christiane Amanpour van ABC News vertelt Ballard dat hij een theorie van twee wetenschappers van de Columbia University heeft onderzocht. Volgens hen is er een enorme overstroming geweest in de regio van de Zwarte Zee. De wetenschappers denken dat de Zwarte Zee ooit een geïsoleerd zoetwatermeer was omgeven door landbouwgrond, totdat het werd overspoeld door een vloedgolf. Gefascineerd door het idee besloten Ballard en zijn team op zoek te gaan naar de vloed. 'Niet alleen een langzaam bewegende stijging van de zeespiegel, maar een echt grote overstroming waardoor het land onder water bleef.' Vierhonderd meter onder het wateroppervlak vonden ze een oude kustlijn. Volgens Ballard het bewijs dat er een ramp is gebeurd in de Zwarte Zee. Die vond, gezien de koolstofdatering van schelpen die waren gevonden langs de kustlijn, volgens Ballard plaats rond  5000 voor Christus. Het verhaal van de vloed werd door de jaren heen doorverteld. Uiteindelijk kwam het verhaal van Noach erbij. Ballards team heeft wel een oud scheepswrak gevonden, evenals oud aardewerk, maar hijzelf denkt niet dat het de Ark van Noach is. Ondanks de geruchten en claims van waarnemingen, is er nooit wetenschappelijk bewijs van de Ark gevonden. In Genesis wordt de Ark omschreven als een 137 meter lange houten boot, die is gevonden op de berg van Ararat, op de grens van het huidige Armenië en Oost-Turkije.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. FritsB

  Dit is toch al een stokoud verhaal. Ontploffende vulkaan ten noorden van Kreta (Santorini) en de resulterende vloedgolf drukte de landengte bij de Bosporus weg waardoor de toen nog veel kleinere Zwarte Zee volliep. Dat was omstreeks 6000 jaar geleden, en de bewoners van de kusten daar vluchtten tot in Zwitserland toe. Alleen die ark, die schijnt toch een dichterlijke vrijheid te zijn geweest.

  • bierneus

   Wel stokoud verhaal (heb hier al ca. 10 jaar geleden een uitzending van Discovery Channel over gezien), maar niet tegelijk met Santotini/Thira: de uitbarsting daarvan was later en wordt met het verdwijnen van de minoische beschaving in verband gebracht (en met Atlantis…).
   Wat beschreven wordtbis wel iets andrs dan de ‘bijbelse’ zondvloed…gewoon een natuurrampen die de mensen toen niet konden verklaren en dus maar aan ‘god’ toegeschreven werd…er zijn nog steeds mensen die dat doen, de wereld is in 6000 jaar maar zeer weinig opgeschoten…

   (in antwoord op FritsB)
   • FritsB

    Ik zat ook even te twijfelen aan Santorini. Als ik het me goed herinner was de dader een andere vulkaan aan de westelijke punt van Kreta. Er liggen daar onder water nog wel meer kraters, daterend uit de tijd dat de Middellandse Zee droog stond.

    (in antwoord op bierneus)
 2. Anton van Haasteren

  En de aarde is maar 6000 jaar oud. Hoe kan dat dan 5000 jaar voor Christus zijn geweest?

 3. Erik Stronks

  Dit is bewijs voor een historische ramp die de inspiratie kan zijn geweest voor het zondvloed-verhaal, wat overigens niet het enige verhaal van die strekking is. Het is absoluut geen bewijs voor de Bijbelse zondvloed zelf.

 4. Vogelbeest

  Gezien de huidige situatie in het Midden-Oosten is het wel weer tijd voor een zondvloed in die regio.

 5. Pim van den Berg

  Al een paar jaar geleden een documentaire van Ballard gezien. Hij legt geen verband met de ontploffing van Santorini. Wel met de zwakke landbrug tussen de Zwarte en Middellandse zee. Al met al wel plausibel en absoluut geen nieuws.

 6. Paul Peters

  5000 jaar door koolstofdatring? koolsofdatering is absoluut onbetrouwbaar en hangt van aannames aan elkaar. De bijbel heeft gelijk en is onfeilbaar.

Reacties niet toegestaan