Waarom vrouwen een veel grotere kans hebben om dood te gaan bij een ongeluk

Vrouwen hebben 73 procent meer kans om te overlijden na een auto-ongeluk dan mannen. Dat concludeerde de universiteit van Virginia deze zomer. Nu wordt er ook een oorzaak aangewezen: de crashpoppen waarmee ongevallen worden nagebootst.

Deze crashdummy's die worden gebruikt in veiligheidstests weerspiegelen namelijk enkel het mannenlichaam, terwijl een botsing op een vrouwenlichaam een ander effect heeft. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Verkeer bekend. Het gevolg is dat de veiligheidsconstructie in een auto veel beter is toegerust op mannen dan op vrouwen.

Dat is overigens al sinds de jaren tachtig bekend, maar daar is nooit iets aan gedaan. Autofabrikanten vroegen eind jaren negentig zelf om een vrouwelijke dummy. Die kwam er in 2003, maar vertegenwoordigde slechts een kleine groep vrouwen, namelijk zij die niet langer zijn dan 1,60 meter en niet meer wegen dan 50 kilo, minder dan 5 procent van de vrouwen dus.

Een nieuw model zal er niet snel komen, omdat de ontwikkeling van zo'n crashpop kennelijk 20 tot 30 jaar moet duren. Tot die tijd moeten vrouwen dus extra voorzichtig zijn in de auto.