Wetenschap bewijst: Kleren maken inderdaad de man

Niet je competenties bepalen hoe competent je overkomt, maar je kleding. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Princeton.

Laat je mensen hetzelfde hoofd zien met andere kleding eronder dan krijgen ze een ander oordeel over de competenties van die persoon. Hoe 'rijker' de trui, het overhemd of het shirt leek, hoe competenter de persoon die er in zat wel moest zijn, dachten proefpersonen. Hoe armer de kleding oogde, hoe minder bekwaam de persoon was volgens de deelnemers van het onderzoek.

“In plaats van respect te tonen voor mensen die in armoede leven, worden ze voortdurend geconfronteerd met minachting en een een gebrek aan respect”, vertelt co-auteur en professor in de gedragswetenschappen Eldar Shafir. “We ontdekten dat zo’n gebrek aan respect al ontstaat in een tiende van een seconde na het zien van de foto. Het is bovendien duidelijk ongegrond want een identiek gezicht werd als minder competent beschouwd toen het gepresenteerd werd met slechtere kleding.”

Zelfs als de proefpersonen werd gevraagd enkel naar het gezicht te kijken en niet op de kleding te letten en zelfs als er een beloning werd uitgeloofd voor degenen die het dichtst bij de werkelijkheid zaten, werden de mensen met rijkere kleding als competenter beschouwd.

“Onze studie toont aan hoe snel mensen oordelen over anderen op basis van hoe rijk of arm ze eruitzien, ongeacht hoelang ze iemand zien of hoeveel informatie ze over iemand hebben. Het is heel moeilijk om dat oordeel te veranderen”, vertelt hoofdauteur DongWon Oh.

Bron(nen):   Phys.org