61 jaar oude albatros produceert nog een kuiken

‘s Werelds oudste nog levende wilde vogel legt nog steeds eieren. Wisdom, een 62-jarige Laysan-albatros, heeft afgelopen weekend een gezond kuiken op de wereld gezet. Ze heeft Amerikaanse wetenschappers met stomheid geslagen. Aanvankelijk dachten de wetenschappers dat de meeste albatrosvrouwtjes op latere leeftijd hun vruchtbaarheid verliezen, net zoals andere vogels. De gemiddelde Laysan-albatros wordt gemiddeld 30 jaar. Wisdom heeft ervoor gezorgd dat die theorie niet klopt, schrijft de Washington Post. Wisdom, die al in 1956 werd geringd, woont op een atol in de Stille Oceaan. Ze heeft in haar leven 35 kuikens opgevoed, waarvan vijf sinds 2006. Sinds ze werd geringd, heeft ze naar schatting zo’n 5 miljoen kilometer afgelegd, ongeveer "vier tot zes keer naar de maan en weer terug", aldus het Amerikaanse Geological Survey.  Dat ze op hoge leeftijd nog steeds vruchtbaar is, zorgt ervoor dat wetenschappers steeds meer te weten komen over de albatros, maar ook over de toestand van de oceanen. De vogels zijn symbolisch voor de gezondheid van de oceaan en de gezondheid van dat ecosysteem, zei Bruce Peterjohn van het Patuxent Wildlife Research Center in Maryland. "Het moet dus wel gezond zijn, anders was deze vogel niet zo oud geworden."

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. disqus_QpGl0t11u6

    Hoe kunnen ze nu met zekerheid zeggen dat dit de oudste nog in het wild levende vogel is. De wereld is groot, heel groot.

  2. John

    Slordig geschreven tekst waarschijnlijk. Door deze albatros en de soort te vereenzelvigen met (alle soorten) vogels. Het is in elk geval bekend dat papegaaien ouder worden dan een “gemiddelde” albatros.

Reacties niet toegestaan