Waarom honden blaffen

Waarom blaft de hond? Hare en Woods geven in hun boek 'The Genius of Dogs: How Dogs Are Smarter Than You Think' drie mogelijke antwoorden op deze vraag:

 • Blaffen is een teken van opwinding en honden hebben hun geblaf niet onder controle. Volgens deze theorie is de enige informatie die via geblaf wordt meegedeeld de emotionele staat van de hond.

 • Blaffen is een bijproduct van domesticatie. Wolven gebruiken hun stembanden bijvoorbeeld in 97% van de gevallen voor andere doeleinden dan blaffen. Blaffen zou dus een gevolg zijn van de aanwezigheid van mensen kunnen zijn.
 • Blaffen is complexer dan we denken. Volgens nieuwe studies zijn er subtiele nuances op te merken in hondengeblaf. Deze nuances kunnen mogelijk informatie bevatten voor andere honden.

De auteurs verwijzen vervolgens naar deze nieuwe experimenten waaruit blijkt dat geblaf allerlei verschillende betekenissen kan hebben. Honden lijken verschillend geblaf te kunnen begrijpen zelfs wanneer dat geblaf via een computer wordt afgespeeld.

Bron(nen):   Scientific American  Express    

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Als je met een hond optrekt dan kan je al een boel raden. Eén blaf en dan even niets, is tegen mij: ‘Ik wil nu wel weer naar buiten.’

  Blaffen met overslaande stem en heel snel achter elkaar: tegen die onbeschaamde honden die de code breken en verbaal agressief reageren zonder uitlokking van haar kant.
  Een rollend geluid voorafgaand aan een korte, heftige blaf: als je in de buurt van haar eten komt.
  Een vrolijke blaf: als er een grote hond voorbij loopt die haar nog niet heeft opgemerkt.

  Géén blaf, maar een kopstem: als je per ongeluk op haar poot stapt.

Reacties niet toegestaan