Dat héél kleine stipje, dat zijn wij: De aarde gezien van 18 miljard kilometer (video)

De Voyager 1 is nu zo'n 18 miljard kilometer van de aarde verwijderd en stuurt ons nog steeds mooie plaatjes. Onderstaande foto is misschien nu zo mooi maar wel boeiend: Dat hele kleine stipje : Dat zijn wij. Van die afstand ziet de aarde er zo klein uit. (Met dank aan: EarthPics) Hoe ver is 18 miljard kilometer? Ver: De afstand is gelijk aan anderhalf miljoen keer de doorsnee van de aarde. Of 46.000 keer de afstand van de aarde naar de maan. Als je duizend kilometer per uur vliegt doe je over die afstand 18 miljoen uur over; dat is ruim 2000 jaar. De Voyager, gelanceerd in 1977, vliegt veel sneller: 61.000 kilometer per uur.   Een radiosignaal doet er 33 uur over om de aarde te bereiken. Voyager verlaat nu bijna ons zonnestelsel. Nooit eerder is een door de mens gemaakt object zo ver van de aarde verwijderd geweest.

Bron(nen):   TwitPic  Wikipedia  Weirdwarp  

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tobias Beuving

  Beluister hier de gouden plaat: http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/goldenrec.html

 2. John

  Een stuk of wat eeuwen terug dachten de mensen nog dat we op de aarde het middelpunt van het heelal waren. Iedere wereldleider moest zo’n foto aan de wand hebben.

 3. Anton Martens

  De opening van het programma Cosmos van Carl Sagan. Een programma als dit zou verplichte kost moeten zijn op iedere basis school.

 4. janneke123

  En wij onszelf iedere ochtend maar druk blijven maken wat we moeten aantrekken…

  • Dead Silence

   Precies, onbeduidend zijn we. Wij stellen helemaal, maar dan ook helemaal niets voor op deze schaal. En we zijn ook nog extreem kwetsbaar. Als een iets groter stuk steen dan vorige week in Rusland op ons valt is het over en sluiten en is alles geoblitereerd.

   (in antwoord op janneke123)
   • catchit64

    Inderdaad ‘t is niks en ‘t zal nooit wat worden qua formaat.
    Waarom is er wel leven op deze zandkorrel in ruimte termen en is er verder binnen redelijke afstand geen vergelijkbare planeet met wezens is zou je zeggen.

    (in antwoord op Dead Silence)
 5. grasspriet

  Prachtig om te zien. Heerlijk relativerend.

Reacties niet toegestaan