Uniek initiatief van Obama: Miljarden dollars om raadsels van ons brein te ontrafelen

We weten heel veel van het menselijk lichaam. Alleen onze hersenen zijn voor een groot deel nog onbekend terrein. Barack Obama wil daar een einde aan maken en geeft miljarden dollars uit om ons brein in kaart te brengen. Wetenschappelijk onderzoekers zijn opgewonden. Het kan hen een stap dichter brengen bij deze 'last frontier'. Het moet een Brain Activity Map opleveren die helpt bij het vinden van een oplossing voor Alzheimer, Parkinson, dementie en verslaving. En het kan wetenschappers verder helpen met kunstmatige intelligentie. Grote vraag: Hoe leidt het ingewikkelde samenspel van miljarden neuronen in ons hoofd tot gedrag, emoties en bewustzijn? Hersenscans laten al veel zien. Maar over de onderlinge verbindingen en de manier waarop hersendelen samenwerken weten we nog heel weinig. Ligt daar het geheim voor een medische behandeling van nu nog ongeneeslijke kwalen? Het intitiatief van de president maakt een samenwerking mogelijk van overheidsinstituten en particuliere onderzoekers. Bedrijven als Google, Microsoft en QualComm zijn bij de planning betrokken. Wat het Human Genome Project was voor genetica, wordt de Brain Map voor hersenonderzoek: Gecompliceerd, geavanceerd en grensverleggend. Obama is ervan overtuigd dat het zieke patienten kan helpen en tegelijk  goed is voor de economie. Het geld geinvesteerd in het Genome Project hebben we dubbel en dwars terug verdiend. Elke dollar  bracht zelfs 140 dollar economisch voordeel op. Goed besteed geld dus, concludeert Obama.      

Bron(nen):   NYT  SlashGear  GizModo  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Beetje extra beknibbelen op het belachelijke defensiebudget en dit soort onderzoeken kunnen ieder jaar gefinancierd worden. After all, it’s just a ride.

  http://www.youtube.com/watch?v=iMUiwTubYu0

 2. grasspriet

  Voor het oplossen van Alzheimer, Parkinson, dementie en verslaving hoef je niet ons hele brein te mappen.
  Zorgen voor een gifvrije wereld en gezonde voeding waarin alle mineralen zitten die we nodig zijn is alles. Zolang wij steeds maar meer pesticiden e.d. gaan gebruiken en onze voeding niet de juiste componenten heeft om ons gezond te houden kun je ons brein mappen tot je een ons weegt maar wordt niets opgelost.

  • Heldoppantoffels

   Helemaal mee eens, je ziet in alles dat onze maatschappij is gericht op korte termijn succes. Stop troep in het voedsel om op korte termijn snel geld te verdienen en dat de mensheid er ziek van wordt is bijzaak en zo zijn er legio voorbeelden.

   Volgens mij hebben we elkaar hierin hard nodig, het minste wat je kunt doen is het zoveel mogelijk doorvertellen en erover praten met elkaar.

   (in antwoord op grasspriet)
 3. Karel Kritisch

  Beter hier aan besteden dan aan een onzinnige invasie. Ben benieuwd.

 4. annemarie luiten

  Eindelijk een president met gezond verstand.
  Investeer in onderzoek. Niet in wapens!

Reacties niet toegestaan