Obesitas bij kinderen is een ontstekingsziekte

Kinderen met ernstig overgewicht hebben misschien baat bij ontstekingsremmende medicijnen. Het zou de kans op type 2 diabetes en vaatziekten verminderen. Dat concludeert arts-onderzoeker Henk Schipper van het UMC Utrecht in zijn proefschrift. Hij promoveert vandaag aan de Universiteit Utrecht. Bij kinderen met obesitas blijken verschillende ontstekingsstoffen uit vetweefsel in het bloed te zitten. Vetcellen raken overbelast door de grote hoeveelheid vet die ze moeten verwerken. Daardoor gaan ze ontstekingsstoffen (adipokines) uitscheiden, en trekken ze ontstekingscellen naar het vetweefsel. Uiteindelijk bereiken de ontstekingsstoffen de bloedbaan, en verspreidt de vetweefselontsteking zich naar andere organen. Kinderen met meer ontstekingsstoffen in het bloed bleken  een hogere bloeddruk en een lagere gevoeligheid voor insuline te hebben. Dat kan het begin van vaatziekten en type 2 diabetes zijn. De onderzoekers troffen ook zogenaamde ‘natural killer T cellen’ in het vetweefsel aan. Deze cellen remmen de ontstekingsreactie, maar verdwijnen uit het vetweefsel bij ernstig overgewicht. Dat versterkt de vetweefselontsteking. Ontstekingsremmers zouden het ontstaan van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten kunnen tegengaan. De kinderen zullen waarschijnlijk niet afvallen door deze medicijnen, maar het verkleint wel de kans dat ze op latere leeftijd type 2 diabetes en hart- en vaatziekten krijgen. 'We moeten nog uitzoeken hoe goed deze behandeling werkt en of het kosteneffectief is. Maar obesitas beschouwen als ontstekingsziekte biedt nieuwe behandelmogelijkheden', aldus dr. Schipper.  

Bron(nen):   Universiteit Utrecht      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Paulraw

  Oorzaak en gevolg worden weer eens omgedraaid,en opgelost met ontstekingsremmers gedurende het hele leven,zware maagbloedingen etc agv van deze remmers worden blijkbaar op de koop toegenomen .maar ach dan geef je weer een maagzuurremmer….
  Zo blijft de gezondheidszorg duur .
  ”De kinderen zullen waarschijnlijk niet afvallen door deze medicijnen”
  Dan is een dieet wellicht een beter idee?

  ”Vetcellen raken overbelast door de grote hoeveelheid vet die ze moeten verwerken. Daardoor gaan ze ontstekingsstoffen (adipokines) uitscheiden, en trekken ze ontstekingscellen naar het vetweefsel.”

  Vet arm McDonalds-vrij dieet lijkt me dan logischer

  • John

   Ben het grotendeels met je eens. Maar eigenlijk zou het probleem al voor het ontstaan moeten worden bestreden (en dus nauwelijks hoeven voor te komen, zoals onder de kinderen van de jaren 45-55). Nooit één obese leerling gezien in mijn klas. Goede en gezonde maaltijden door moeders die dat op de spinazie-academie geleerd hadden maakten dat ze helemaal nooit op dieet hoefden.

   (in antwoord op Paulraw)
  • grasspriet

   Maar de oorzaak oplossen kóst geld, het gevolg ‘behandelen’ levert geld op. Super toch?

   (in antwoord op Paulraw)
 2. John

  Kinderen krijgen overgewicht door overmatig vette en suikerrijke voeding. Ze hebben wel vet en suiker nodig om te groeien, maar haal de overmaat er af, ze krijgen weer plezier in hun natuurlijke drang om veel te bewegen; en alles gaat zoals gewenst ook in hun later leven. Eenmaal overgewicht in de jeugd komen ze er niet of maar zelden vanaf. Ja ja. Gooi er maar pillen in en je doet aan symptoonbestrijding: misdadig. Alles maar doen voor de verrijking van de pharmamafia en de vreet-maar-raak snackindustrie.

  • Paulraw

   Het wordt nu gebracht alsof er eindelijk een oplossing is voor een al heel lang bestaande ziekte.
   Maar de ziekte bestond niet enige 10- tallen jaren geleden .Het is gewoon een welvaartsziekte ,en ipv de oorzaak weg te nemen ,neemt men obesitas als een op zichzelf staande onbehandelbare aandoening (” De kinderen zullen waarschijnlijk niet afvallen door deze medicijnen”), en plakt men er gewoon een medicijn aan vast.

   (in antwoord op John)

Reacties niet toegestaan