Hierdoor is het nu zo extreem koud

De straffe oostenwind en de kou kan nog wel een tijd aanhouden. Het zou wel eens tot eind april kunnen duren voordat we echt lenteweer krijgen, voorspelt het Met Office, de Britse KNMI. Bij de Mail Online is mooi te zien hoe de straalstroom boven het noorden van Afrika blijft hangen. De straalstroom, een zeer sterke wind die op 10 kilometer hoogte waait, bepaalt het weer op voornamelijk het noordelijk halfrond. Normaal zorgt deze luchtstroom nu voor milder weer. Maar hij stroomt nu rond het noorden van Afrika. Hij is in tweeën gesplitst en wordt geblokkeerd door een hogedrukgebied. Zolang dat hogedrukgebied niet beweegt, blijft het koud. Klimaatexperts vermoeden dat het aanhoudende winterweer en de barre (sneeuw)stormen verband houden met het massale smelten van poolijs. Vorig jaar werd een historisch dieptepunt bereikt, nog nooit smolt zo veel ijs in de Noordelijke IJszee. Het ijsvolume heeft volgens recente gegevens bijna een minimumrecord bereikt. ‘De omvang van het ijs is 80 procent kleiner dan 30 jaar geleden. Dat is dramatisch. Het is een symptoom van de opwarming van de aarde’, zegt Jennifer Francis, onderzoekster van het Rutgers Institute of Coastal and Marine Science in de VS in The Guardian. Volgens Francis, en veel andere klimaatwetenschappers, warmen de oceanen en atmosfeer op door het gesmolten poolijs. Daardoor keert de straalstroom om. ‘Het omkeren van de straalstroom leidt tot extreem weer’, zegt Francis. ‘De koude lucht van de Noordpool reist daardoor veel verder naar het zuiden.’  

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Natuurlijk, “het is koud omdat het warm is”. Dat is veel logischer dan concluderen dat de opwarmingsvoorspellingen een beetje overdreven blijken te zijn.

  • Michiel Thalen

   De gemiddelde temperatuur op aarde is wat anders dan de temperatuur in maart in Nederland.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Dat verband leeg ik dan ook niet, dat doen nou juist de klimaatwetenschappers die in het artikel aangehaald worden. Daarom had ik mijn bewering tussen quotes gezet.

    (in antwoord op Michiel Thalen)
  • Heldoppantoffels

   Heerlijk, met de ijsbeer gaat het ook zo slecht…oh nee toch niet…ah het wordt alsmaar warmer….maar ook niet echt… Spijt mij, ik geloof t klimaat gelul niet meer.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Stef

  Bijgelovige nepwetenschappers: “Het is warm. Is schuld van mens!” “Het is koud. Is schuld van mens!” Ik noem het: weer. Is natuur.

  • Heldoppantoffels

   Inderdaad, het was ooit sub tropisch in nederland. Was dat de schuld van scheten latende dinosauriers???

   (in antwoord op Stef)
 3. Peter Smokers

  HAARPs

 4. grasspriet

  Opwarming? De ijstijd is begonnen zul je bedoelen!
  Maar geen nood. We kunnen alles afkopen zolang we maar genoeg geld betalen. Zo is het tenminste tot nu toe altijd geweest. Ben benieuwd wat ons dit weer gaat kosten.

  • John JohnN

   Het is de schuld van de trollen in Noorwegen. Die zijn altijd al kwaadaardig geweest.

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Ik hoop dat je dit uit betrouwbare bron hebt, de Privé ofzo, want het is nogal een beschuldiging.
    Aan de andere kant; ben niet verrast, heb ze nooit vertrouwd!

    (in antwoord op John JohnN)
 5. John JohnN

  We blijven maar weer met klimaat verwarren. Het zijn toch twee verschillende fenomenen.

 6. wim

  Het poolijs smelt niet in maart af, aan het eind van de winter, maar veel later als de zomer begint. Flauwekul dus
  .

 7. Jasper_B

  Misschien moeten jullie eerst even het artikel in The Guardian lezen, voordat jullie allemaal onzin uitkramen. Het staat er duidelijk uitgelegd.

 8. bierneus

  Klimaatexperts is een contradictio in terminis

 9. Johan Geveke

  Niet helemaal mee eens ; 24 uur voor en 24 na Volle maan de wind oost en onbewolkt is zo uniek door 22 Jaar bewuste weer waarnemer weet ik dat wanneer dit voorkomt er een periode van 6 weken mooi weer komt. Zowel in de zomer als in de winter .

 10. Conno van Dam

  De oceanen warmen op door meer smeltwater??? En dan met record hoeveelheid ijs op de zuidpool? Is de temperatuur van smeltwater de afgelopen decennia gestegen?

 11. disqus_WLPmclTDpI

  Deze kou was toch ook de bedoeling? Dat wou Al Gore toch? Het werd toch juist te warm op aarde? Daarvoor heeft “Kwartje” Wim Kok ons toch die ecotax door de strot geduwd? Eindelijk eens een maatregel die werkt…

Reacties niet toegestaan