Meer zonlicht, minder ADHD

Nederlandse onderzoekers en collega's van de Ohio State Universiteit hebben aangetoond dat er een verband bestaat tussen het vóórkomen van ADHD en de intensiteit van het zonlicht. Op plaatsen waar veel zon is (gemeten in kWh/m2/dag), komt ADHD minder vaak voor. Dat stelden de onderzoekers vast in 49 staten in de VS en 9 landen buiten de VS. Het effect bleek nog steeds te bestaan als gecontroleerd werd voor factoren zoals geboortegewicht, sociaal economische status, kindersterfte, geografische breedte en etniciteit. Volgens onderzoeksleider Martijn Arns van de Universiteit Utrecht heeft dit te maken met de effecten van zonlicht op de biologische klok. Mensen met ADHD hebben vaak problemen met inslapen en dat heeft op zijn beurt weer te maken met een verstoorde biologische klok. Het is bekend dat zonlicht de grootste invloed heeft op de menselijke biologische klok. De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in het vaktijdschrift Biological Psychiatry. De onderzoekers schrijven dat problemen met inslapen nog eens versterkt kunnen worden door 's avonds intensief gebruik te maken van moderne media, zoals tablets en smartphones. Verhoging van de hoeveelheid zonlicht gedurende de dag kan het effect van deze blauwlichtbronnen compenseren.   [caption id="" align="alignnone" width="604"]Effect van zonlicht op adhd - Universiteit Utrecht Effect van zonlicht op ADHD - Universiteit Utrecht[/caption]

Bron(nen):   PsychCentral  Universiteit Utrecht    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Hè hè… langzaam maar zeker wordt duidelijk dat onze angst voor de zon onzinnig is. We zijn bang gemaakt en laten ons bang maken. En dat terwijl vit. D zo ontzettend belangrijk is voor tal van processen in ons lichaam van de opname van calcium tot aan de productie van allerlei hormonen die onontbeerlijk zijn.
  Gebruik alleen GEEN zonnebrandcremes! Die blokkeren de goede dingen en brengen een hoop troep en chemische zooi in je bloed.
  Gewoon er verstandig mee omgaan niet op het heetst van de dag eindeloos in de zon.

 2. M Tex

  Daarom heb je zoveel ADHD mensen in Nederland

 3. John JohnN

  Het is net als met zoveel dingen. NaCl is in grote hoeveelheden heel slecht maar in kleine hoeveelheid noodzakelijk. De vitaminewerking van het zonlicht op de huid is goed, bakken in de zon vernietigt vitaliteit: huid veroudert sneller en kans op kanker stijgt.
  Cholesterol is ook zoiets, fervent uitbannen kan leiden tot te weinig “goede” cholesterol.
  Een gouden regel lijkt mij: doe, eet, onderga alles met mate, want overdaad schaadt.

Reacties niet toegestaan