Waarom er mogelijk helemaal geen goed coronavaccin komt

Wetenschap
vrijdag, 22 mei 2020 om 16:52
welingelichtekringen header 1
De hele wereld heeft de hoop gevestigd op een vaccin dat beschermt tegen Covid-19, maar hoewel vaccins gebaseerd zijn op een simpel principe, is de ontwikkeling ervan complex. Het is dan ook niet gezegd dat het lukt om een vaccin tegen het huidige coronavirus te maken.
ImmuniteitEen van de grootste zorgen is dat de meeste coronavirussen na besmetting niet tot langdurige immuniteit leiden, schrijft The Guardian. Ongeveer een kwart van de normale verkoudheden worden veroorzaakt door menselijke coronavirussen, maar de immuniteitsreactie neemt zo snel af dat mensen een jaar later al weer besmet kunnen worden.
"Dat is de grootste uitdaging," zegt oud-coronavirusonderzoeker aan de universiteit van Iowa, Stanley Perlman, tegen de Britse krant. "Als de natuurlijke infectie weinig immuniteit biedt, tenzij het om een heel zware infectie gaat, wat zal een vaccin dan doen? Misschien werkt het beter, maar we weten het niet." Als een vaccin maar een jaar bescherming biedt dan is het virus nog wel een tijdje onder ons.
MutatiesOok de genetische stabiliteit van het virus speelt een rol. Sommige virussen, zoals de griep, muteren zo snel dat er ieder jaar een nieuw vaccin nodig is. De snelle evolutie van HIV is bijvoorbeeld een belangrijke reden dat er nog geen vaccin is tegen de ziekte.
Volgens de wetenschapper is de kans groot dat we uiteindelijk een of meerdere vaccins krijgen, die maar gedeeltelijk effectief zijn. Een vaccin met een verzwakte versie van het virus kan te gevaarlijk zijn voor ouderen, maar wel geschikt zijn voor jongeren met een robuuster immuunsysteem. Zo wordt de verspreiding van het virus verminderd.
Ondertussen krijgen ouderen een vaccin dat voorkomt dat een besmetting uitmondt in een levensbedreigende longontsteking. "Als je niet in staat bent om immuniteit voor elkaar te krijgen dan moet je een strategie bedenken om de ziekte minder ernstig te maken," zegt John McCauley, directeur van het Worldwide Influenza Centre.
Volgens David Heymann, die leiding gaf aan de reactie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op de Sars-epidemie is het nog te vroeg om te kunnen voorspellen hoe de huidige pandemie eindigt. "We weten nog niet wat het virus gaat doen," zegt hij. "Blijft het circuleren na de eerste pandemie? Of zal het, zoals sommige andere pandemische virussen verdwijnen of minder agressief worden? Dat weten we gewoon nog niet."
Bron(nen): The Guardian