Geld maakt wél degelijk gelukkiger

Het is nu zo vaak verteld en geschreven dat iedereen gelooft dat wetenschappelijk onderzoek onomstotelijk heeft aangetoond dat geld niet gelukkig maakt. Het verschijnsel het de Easterlin Paradox, naar de econoom die het ontdekte. Vanaf een bepaald inkomensniveau wordt je van geld niet gelukkiger. Die constatering zou kloppen over de hele wereld. Maar er is nu een tegengeluid, ook met wetenschappelijke onderbouwing. Volgens onderzoek van het Brookings Instituut is precies het tegenovergestelde waar. Van geld wordt je wel gelukkiger, ook en juist boven een bepaald inkomensniveau. En dat gaat op in alle landen van de wereld. Zoals moet blijken uit deze grafiek:  

Bron(nen):   The Atlantic      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jan Bos

  Het gezegde is ‘Geld alleen maakt niet gelukkig’. Gezondheid is bijvoorbeeld niet altijd voor geld te koop.

  • Desperanto

   Vaak aangevuld met “… maar het helpt wel.”

   (in antwoord op Jan Bos)
  • catchit64

   Ach het is niet de eerste keer dat er o deze site koeien van fouten staan…

   (in antwoord op Jan Bos)
  • RhodBerth

   Zorg is daarentegen weldegelijk voor geld te koop. Doordat we in NL zoveel geld hebben, worden we gemiddeld allemaal zo gezond oud.

   (in antwoord op Jan Bos)
 2. jan bosscher

  Bovendien, als je toch ongelukkig bent dan liever met, dan zonder geld.

 3. Robin

  “… wordt je van geld niet gelukkiger” en “Van geld wordt je wel gelukkiger” … Mogen die t’s ook weg?

 4. Geluksdoctorandus

  Sorry, maar dit is een knullige samenvatting van een onderzoek dat (door de onderzoekers zelf en het Brookings-instituut) heel erg wordt opgeblazen in het voorbijgaan aan ander onderzoek. Wil je het hele verhaal lezen, inclusief waarom de bovenstaande grafiek zo misleidend is, kijk dan op:
  “Geld maakt wel gelukkig” – maar wat betekent dat eigenlijk? Of hoe je met één lijntje de wereld voor de gek kunt houden
  http://wp.me/p2ux4f-oC

  • André Somers

   Het voornaamste argument, namelijk dat over de logaritmische schaal, is flauwekul. Natuurlijk kies je een logaritmische schaal voor het inkomen als je het hebt over eenzelfde toename van geluk bij elke verdubbeling van het inkomen! En natuurlijk ziet dat er op een normale schaal uit als een afvlakkende curve. De onderzoekers beweren nergens dat er een lineair verband is tussen inkomen en geluk.

   (in antwoord op Geluksdoctorandus)
   • Geluksdoctorandus

    Beste André,

    Je hebt gelijk dat het meten met een logaritmische schaal op zichzelf geen probleem is. (Ik zal nog eens naar mijn blog kijken, of ik dat duidelijk genoeg heb aangegeven.) Het probleem ontstaat bij de communicatie van de onderzoeksresultaten. Gewone mensen (en dat zijn de meesten van ons) begrijpen niet wat “log inkomen” is. Zelfs de grafiek bovenaan deze pagina laat bijv. niet zien dat het om geluk in relatie tot “log inkomen” gaat. Maar als het er wel had gestaan, hadden de meeste lezers er waarschijnlijk net zo goed overheen gekeken…

    Dank dat je mijn ‘pagina’ serieus hebt genomen!

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan