Wie nog twijfelt aan de opwarming van de aarde moet even naar dit staatje kijken

Het World Meteorological Organization, dat is de verzameling van de KNMI's van de wereld en dus geen mantelorganisatie van GroenLinks of de Club van Rome, heeft de feiten die bij hen bekend zijn over het klimaat netjes bij elkaar gezet in een rapport. Dit staatje maakt deel uit van de feiten in het rapport. Het wordt warmer en snel ook.

18 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Zo zo 0,79 graden maar liefst

  • Paulraw

   ”Dit staatje maakt deel uit van de feiten in het rapport. Het wordt warmer en snel ook.”Stelt WIK…

   Hahaha,0,79 graden in 120 jaar ,’t ís wat .Dat is 0,007 graden per jaar! Zeer bedreigend voor ons overleven.En ondertussen slaan we elkaar allemaal dood in de wereld en doen er niets aan.

   (in antwoord op Peter)
 2. arjanvrh

  Geen mantelorganisatie van GroenLinks, maar zonder opwarming hebben ze wel geen geld meer.

 3. kletsmajoor

  Het staatje begint op het meest recente minimum (de kleine ijstijd). Dan ziet het er dramatisch uit natuurlijk. Een beginpunt een paar duizend jaar verder in het verleden zou laten zien dat de temperatuur wel vaker stijgingen van 0.79 graden heeft laten zien en daarna weer terugkeerde richting het lange termijn gemiddelde.

 4. Calhoun84

  Klimaat veranderd altijd, daarom ben ik ook altijd zo verbaasd dat er zoveel ontkenners zijn hiervan. De vraag is alleen wat de invloed van de mens is. Die zal er ongetwijfeld zijn, maar helaas moeilijk te meten. Klimaatverandering is al een miljarden oud fenomeen, wat overigens wel zeer schadelijk kan zijn en kan leiden tot een massa-extinctie. (maar net zo goed onschuldig kan zijn)

  • Grietver

   Wat men een ‘ontkenner’ noemt, is doorgaans iemand die betwijfelt of de bijdrage van de mens wel zo groot is dat al die maatschappelijke ingrepen te verantwoorden zijn. En dan hoef je niet meer verbaasd te zijn dat het er zoveel zijn. Het label ‘ontkenner’ is een succesvolle retorische truc, maar het heeft niet zoveel met de werkelijkheid te maken.

   (in antwoord op Calhoun84)
 5. mleleers

  Oei is niet best hoor. Al is het minder dan een graad, dit kan grote effecten hebben en op sommige gebieden scheelt het natuurlijk meer dan in andere.

 6. Jim den Hoed

  ja het gaat als een jekko met die opwarming, als het in dit moordende tempo doorgaat is het in 2035 1 hele graden warmer als in 1881, de poolkappen smelten waar je bij staat, ik ga alvast een roeiboot kopen, kom op zeg ga je druk maken om serieuze zaken

 7. Vogelbeest

  Alarm! We moeten alles doen om de opwarming te stoppen! Het wordt hier de laatste 15 jaar alleen maar kouder!
  We moeten de opwarming van de aarde kunnen stoppen. Hopelijk wordt het dan weer net zo warm als vóór de opwarming van de aarde.

 8. catchit64

  Storm in een glas water. is die storm ook het gevolg van de opwarming?

 9. Grietver

  Wanneer je in de temperatuurreeksen vanaf vandaag achteruit kijkt is er, afhankelijk van de dataset die je gebruikt, al 8 tot 17 jaar geen opwarming te bespeuren.

  Je kan maar een een beperkt aantal manieren op de grafiek komen zoals in dit artikel: 1) Je moet die ene dataset gebruiken die 8 jaar geen opwarming laat zien en al die anderen negeren. 2) Of je moet de temperatuur van de oceanen meenemen in de berekening. Dit laatste wordt steeds vaker gedaan, nu de opwarming van het aardoppervlak ‘tegenvalt’.

  Ok, nu even rapport bekeken. Het is inderdaad de laatste truc.

 10. Dead Silence

  Ik twijfel….ik wil graag de vooraande paar honderdduizend jaar, zo niet miljoen jaar ook zien. Op de Aardse tijdschaal is dit een stipje met heel veel meetruis. Kortom, dit zegt helemaal niks.

 11. RhodBerth

  Statistisch gezien was de 2e wereldoorlog het beste wat ons kon overkomen, opwarmingstechnisch dan! Misschien nog een keer een wereldoorlog ontketenen?

  Als we nu eens 50% van het geld dat aan de opwarmingshoax wordt uitgegeven in de economie stoppen, en de andere 50% geven op een verantwoorde* manier aan de 3e wereld. Waarschijnlijk lossen we dan pas echt grote problemen op!

  *het is de vraag of het uberhaupt verantwoord is om geld aan de 3e wereld te geven, maar bij wijze van spreken. Ik bedoel maar te zeggen: misschien zijn er wel grotere problemen dan die van de opwarming.

 12. Esther8

  En als we deze statistieken nu eens naast die van de bevolkingsgroei leggen? Van 2,5 tot ruim 7 miljard in pakweg 60 jaar…! In verhouding wordt ons klimaat er dus niet warm of koud van…

  • Zonnestraaltje

   dus in principe koelt de aarde af maar door al die mensen die energie produceren wordt dit geneutraliseerd, ja ja.

   (in antwoord op Esther8)
 13. squindeflorian

  Zucht…. Nog één keer uitleggen dan. Niemand ontkent dat de aarde opwarmt. Het enige dat critici betwijfelen is dat de mens ervoor verantwoordelijk is. En of opwarming überhaupt erg is. Waar gaan we heen met vakantie dit jaar, naar de zon of naar de noordpool??

 14. Esther8

  Lees deze week de Elsevier, pagina 62. Iets over de zon en zo…. Wordt het nu echt warmer of juist niet?

 15. Zonnestraaltje

  de grap met de klimaatontkenners is, is dat zij dus in feite de industriële revolutie ontkennen.

Reacties niet toegestaan