Tien ideeën die de wereld veranderen

Ter lering en ook een beetje ter vermaak presenteert het Amerikaanse weekblad Time een lijst met tien ideeën die de wereld zullen veranderen.
1. Werken is oké. Niet langer beleggen in aandelen of investeren in huizen, maar liever geld verdienen met menselijk kapitaal. Oftewel: een baan.
2. De buitenwijken zijn in verval - zeker in de Verenigde Staten waar ze te ruim zijn opgezet - maar kunnen een nieuw leven krijgen. Door winkelcentra om te toveren tot kleine stadscentra, met woningen en kantoren.
3. Het nieuwe calvinisme. Vol van hele nuttige deugden: passie, toewijding, spaarzaamheid en godvrezend.
4. Hergebruik de snelwegen door er metro- en hogesnelheidslijnen langs te leggen, en energie op te wekken. Het kan.
5. Amortality, wat zoiets betekent als onvergankelijkheid. Sarkozy is een voorbeeld, Madonna ook. We ontkennen het ouder worden. De eeuwige jeugd is dichtbij.
6. Zakendoen in Afrika. Daar stellen de groeicijfers nog wat voor. De Chinezen zijn ons als investeerders al voorgegaan.
7. Huur een ander land. Er zijn landen in de wereld met weinig landbouwgrond, of een moeilijk klimaat voor landbouwgewassen, daar is een oude oplossing voor: verbouw voedselgewassen daar waar de omstandigheden het meest gunstig zijn.
8. Biobanken. Gegevens over genen en eiwitten worden samen met lichaamsmateriaal - afkomstig van grote groepen patiënten - opgeslagen. Dit zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe therapieën en methodes voor behandelingen van uiteenlopende ziektes.
9. De survival-winkel. Een geheel nieuwe winkelervaring, waarbij je ervaart wat je koopt, waar je kunt mediteren, waar je van de ene afdeling naar de andere drijft. Dat soort dingen.
10. Ecologisch intelligentie. We kunnen precies berekenen wat de gevolgen voor het milieu zijn van alles wat we doen en kopen. Consumenten en producenten gaan daar naar handelen.

Bron(nen):   Time