Schieten leer je op school

Schietpartijen, zoals het recente bloedbad op de school van het Duitse Winnenden, zijn wellicht niet helemaal toe te schrijven aan toeval. Een onderzoek onder een aantal soortgelijke schietpartijen op Amerikaanse scholen en universiteiten doet vermoeden dat sommige scholen broedplaatsen zijn voor mogelijke incidenten en andere niet. 
Tussen 1996 en 2006 deden zich in de Verenigde Staten acht schietpartijen met meerdere slachtoffers voor. Traci Wike en Mark Fraser van de University van North Carolina bekeken overeenkomsten en verschillen van schietpartijen zoals die bij Columbine High School in 1999 en Virginia Tech in 2007. Wike: "Zulke schietpartijen doen zich eerder voor op scholen waar status belangrijk is en waar een geringe band bestaat tussen docent en student. 
Het kan eerder misgaan op scholen en universiteiten die heel goed en stimulerend zijn voor de getalenteerde enkeling en weinig respectvol voor de massa die niet uitblinkt. De band tussen leerling en de school is dan ook doorslaggevend. Er heeft zich nog nooit een schietpartij voorgedaan, waarbij een hechte band was tussen de student en de school of universiteit." 
Scholen zijn uiteraard niet verantwoordelijk voor de acties van individuen, maar ze kunnen wel de kans verkleinen dat een drama zich voordoet op hun school, zeggen de onderzoekers. Persoonlijke factoren zijn, zegt de New Scientist, uiteraard minstens zo belangrijk. Zo had de schutter van Winnenden met mede-daders gemeen dat hij boos was op een meisje, gefascineerd werd door gewelddadige videospelletjes en gemakkelijk toegang had tot wapens.

Bron(nen):   New Scientist