Leve Co2!

Hij is een geëerd wetenschapper, heeft 21 eredoctoraten, doceerde fysica aan het gerespecteerde Princeton, is 85 maar nog zeer bij de tijd en hij vindt de CO2 een zegen. Hij is daarom uitgemaakt voor een achterlijke idioot, een gekke wetenschapper en aan zijn hersenfuncties is getwijfeld. Maar neuroloog Oliver Sachs, een goede vriend van Dyson, zegt dat aan diens geestelijke vermogens niet hoeft te worden getwijfeld: hij is nog altijd een genie. De opwinding deert Dyson niet. Hij heeft gewoon een eigen mening.
De 85-jarige Freman Dyson heeft een afwijkende mening. Van Co2 gaan planten juist veel beter groeien, zegt Dyson en als het te erg wordt kun je soorten aanplanten die CO2 goed opnemen. Dus wat is precies het probleem? 
Dyson ziet wel in dat bijna niemand het met hem eens is. Maar hij heeft een hekel aan wetenschappers die het allemaal met elkaar eens zijn: dat is op zich al verdacht. En hij denkt in ieder geval dat spoedig zal blijken - en spoedig is op je 85e binnen decennia - dat het allemaal wel meevalt met de CO2. 
Een lang en mooi portret in The New York Times Magazine.

Bron(nen):   The New York Times Magazine