Kun je van een homo een hetero maken?

Een homo komt bij de psychiater. Hij zegt: “Ik ben homo en wil gewoon hetero zijn.” “Is goed,” zegt de psychiater. “Ik help je wel.”
Dit is geen grap, zegt Slate.com. Dit is de werkelijkheid. Een Brits onderzoek ondervroeg meer dan 1.800 professionals of ze hun patiënten wel eens hadden geholpen bij de poging om van seksuele geaardheid te veranderen. 413 antwoordden dat ze dat hadden gedaan.
De onderzoekers zijn hier nogal van geschrokken. Behandelingen om homofilie te veranderen, bleken in het verleden niet te werken. Daarom zou een arts zoiets niet moeten willen doen.
Maar de schrijver van het Slate-artikel heeft hier een mildere mening over.
Zeker, zegt hij, homofilie is vast aangeboren. En het is ook geen ziekte die bestreden zou moeten worden. Maar er kunnen voor iemand zwaarwegende redenen zijn om niet als homo door het leven te willen gaan. Omdat zijn geloof zoiets niet toestaat. Of omdat zijn omgeving wel erg onaangenaam op homo's reageert. En dan kan een therapeut daarbij van dienst zijn.
Bovendien is de seksuele geaardheid van mensen soms in nevelen gehuld. En blijkt de overtuigde homo uiteindelijk toch hetero. Of omgekeerd. Ook daarbij kan een therapeut een belangrijke rol spelen.
Lees het hele artikel over dit onderwerp op Slate.com, een stuk dat u niet snel in enig Nederlands medium zult aantreffen.

Bron(nen):   Slate.com