5 wetenschappelijke gedachten hoe buitenaards leven er zal uitzien

De filmindustrie heeft al volop gespeculeerd hoe buitenaards leven er uit zou kunnen zien. Maar ook een enkele wetenschapper waagt zich aan fantasieën. 1. Kwallen Dr Maggie Aderin-Pocock, die werkt voor het ruimtevaartbedrijf Atrium, denkt dat we het moeten zoeken in zeewezens. Maar dan wel met communicatiemogelijkheden en mogelijk met metalen onderdelen. Ze komt tot die gedachte omdat op aarde leven is ontstaan in water en geleidelijk aan land is gegaan. Dat zou elders ook zo kunnen zijn gegaan. 2. Insecten Kakkerlakken behoren tot de meest weerbare levende wezens van onze planeet. Ze zouden zelfs bestand zijn tegen een kernoorlog. Dat komt door hun stevige skelet en grote aanpassingsvermogen. Een soort insecten, al of niet intelligent, zou dus ook de vorm kunnen zijn die het leven heeft aangenomen op planeten waar de omstandigheden zeer wisselend zijn. 3. Mensachtige Simon ­Conway Morris,  professor in de evolutionaire palebiologie aan de Cambridge University, verwacht dat het net mensen zullen zijn. Niet alleen in vorm, maar ook met menselijke trekjes als 'hebzucht, geweld en de neiging elkaar te willen belazeren'. "In mijn ogen is het evolutiemodel van Darwin tamelijk voorspellend en komt er onder vergelijkbare omstandigheden dus een vergelijkbaar resultaat." 4. Leven dat totaal anders is We gaan uit van leven dat in beginsel lijkt op dat van ons. Dus  koolstof en zuurstof nodig heeft om te bestaan. Er kan ook 'leven' zijn dat op een heel andere manier functioneert. 5. Wezens uit de diepte van de zee, of uit de ijle lucht Dr. Lewis Dartnell, astrobioloog aan het  University College London, wijst op de mogelijkheid van leven in (voor ons) extreme omstandigheden. Dus gevorderd leven dat zich in heel diep water ophoudt, of vliegende objecten die gebruik maken van de dichtere atmosfeer op andere planeten. Zelf ideeën: voel je vrij ze hier onder achter te laten

Bron(nen):   The Week      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Daniël Doorn

  Het pakketje zal afhangen van de omstandigheden. Er zal een beschermde deel zijn waar hersenen in kunnen en ledematen om dingen te maken. het zal een vorm zijn met beperkingen. Om om te gaan met de beperkingen, zullen de hersenen evolutionair zich moeten ontwikkelen.

 2. Anton van Haasteren

  Een domme vraag aangezien het altijd een momentopname is. Het leven op aarde zag er 100 miljoen jaar geleden ook heel anders uit dan nu. Waarschijnlijk zou je de aarde niet eens herkennen.

  Je kunt je bijvoorbeeld afvragen hoe de mens er over een miljoen jaar uit zal zien mits hij voor die tijd niet uitgestorven is.

 3. jan bosscher

  Men heeft het meestal over leven, as we know it, maar dat zou wel heel toevallig zijn.
  Veel meer kans is er op iets totaal anders, iets wat helemaal niet te bedenken is en wat is dan leven?

 4. Bertus van Heusden

  Wat is nodig voor leven? Energie, een structuur en een reproductiemogelijkheid. Meer niet.
  Een zichzelf reproducerende elektromagnetische wolk kan dus ook leven zijn. Wedden dat biologen die volslagen over het hoofd gaan zien? Ook zelf-assemblerende robots zouden kunnen. Of iets minder exotisch: leven op basis van zwavelstructuren in plaats van op koolstof.
  Als het een herkenbare materiële vorm heeft en een technologische ontwikkeling heeft doorgemaakt, dan vermoed ik dat die net als bij ons ontstaan is door grijpmogelijkheden, Bij ons zijn dat de armen, die vrijkwamen toen we op onze achterpoten gingen lopen, maar het kan ook door een overmaat aan armen zoals bij een inktvis, of door geavanceerde grijpbekken of totaal onverwachte mogelijkheden, zoals magnetische uitsteeksels.

 5. Michael

  Leven op een andere planeet zou het zelfde kunnen zijn omdat misschien die zelfde meteorietenzwerm ook op andere planeten terecht is gekomen. Maar het kan ook totaal anders zijn omdat zij zich aanpassen aan de omgeving die anders is dan de aarde.

Reacties niet toegestaan