Tips: Maak je kinderen slimmer

Het misverstand is hardnekkig dat IQ is aangeboren en dat je er niet veel aan kunt doen om je kind (of jezelf) slimmer te maken. 
Niet waar. Althans, de vermogens van de hersenen zijn wel genetisch vastgelegd, maar het maakt wel een wereld van verschil hoe je je kind leert van zijn of haar mogelijkheden gebruik te maken. 
Een paar tips uit en mooi stuk in The New York Times: prijs inspanning meer dan resultaat, leer kinderen er aan te wennen dat beloning niet altijd meteen komt (in vaktaal: ‘delayed gratification’), beperk straf en gebruik lof om nieuwsgierigheid te stimuleren. 
Nog een belangrijk punt: in chaotische, slecht functionerende gezinnen ontwikkelen kinderen zich slechter. Als kinderen uit die ‘slechte’ gezinnen worden geadopteerd door een gezin uit betere kringen, dan stijgt het IQ van die kinderen met twaalf tot achttien punten. 
Ook interssant: het IQ van kinderen daalt tijdens de schoolvakantie, zeker in gezinnen waar geen cultuur is van boeken lezen, of andere geestelijk inspannende dingen doen. Dus zo belangrijk zijn goede scholen. Het helpt ook als je kinderen vertelt dat hun IQ geen stabiel gegeven is, maar dat ze dat kunnen beïnvloeden. Als je een kind zegt: "jij bent nou eenmaal niet zo slim", dan zal dat kloppen. Als je zegt: "Je wordt slimmer als je je best doet," dan gaan kinderen beter hun best doen. 
Met eenvoudige middelen zouden we dus het hele land een beetje slimmer kunnen maken. Al was het maar door iedereen te overtuigen dat dat mogelijk is, want dat alleen zou al helpen. 
En, als we The New York Times mogen geloven, gaat die mentaliteitsomslag beter helpen dan alle extra onderwijsprogramma’s.

Bron(nen):   The New York Times