De Mexicaanse griep is een hype

In een ingezonden opiniestuk in de NRC van vandaag rekent arts en microbioloog Miquel Ekkelenkamp af met het "aanjagen van de paniek [over de Mexicaanse griep] door de experts".
De "mediavirologen" voorspellen de dood van mogelijk miljoenen kerngezonde mensen aan het virus. Ab Osterhaus maakt het het bontst. In Pauw en Witteman zei hij: "Als je kijkt in 1918… wat er toen speelde, is eigenlijk precies hetzelfde als wat we nu zien. Daar zijn toen 50 tot 100 miljoen mensen aan overleden."
Maar een vergelijking met 1918 is volstrekt uit de lucht gegrepen. Ten eerste was de hygiëne toen aanzienlijk slechter en was de wereldbevolking uitgeput en uitgehongerd door de Eerste Wereldoorlog. Bovendien blijkt uit onderzoek (zie de link) nu juist dat meer dan 95 procent van de slachtoffers stierf aan een bacteriële longontsteking, een complicatie van de griep. En tegenwoordig zijn die longontstekingen met penicilline zeer goed te behandelen. Er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat verder gezonde mensen massaal aan deze griep zouden kunnen sterven.
Een realistischer "worstcasescenario" lijkt dan ook de Hongkong-griep, waar in 1969 1018 Nederlanders aan stierven, waarvan 243 jonger dan 65.
Maar ja, met zo’n relativerende boodschap kom je natuurlijk nooit op tv.