Gemiddelde cijfers geven verkeerd beeld

Gescheiden mensen ongelukkiger? Gemiddeld misschien. Mensen verschillen echter dusdanig van elkaar, dat het gemiddelde niet relevant is.
Ingewikkeld onderzoek terugbrengen tot gemiddelde percentages. Het blijft onderwerp van discussie. Toch lezen veel mensen met plezier de berichtjes erover. Waarom ook niet? Zolang er maar geen verkeerde conclusies worden getrokken.
Professor in de Psychologie, Anthony Mancini (Pace University), heeft gekeken naar de werkelijke effecten van belangrijke gebeurtenissen in het leven. “Eerder werd gesteld dat een echtscheiding een langdurig negatief effect heeft op het geluk van mensen. Dat blijkt nauwelijks zo te zijn. Verreweg de meeste mensen blijven even gelukkig. Een deel wordt zelfs gelukkiger en slechts een minderheid is minder gelukkig. Die laatste groep vertekent het beeld.”
Hetzelfde gaat op voor PTSS bij soldaten. Sommige soldaten krijgen zware psychische problemen. Verreweg het grootste deel heeft nergens last van. De kleine extreme minderheden in de onderzoeksgroepen (outliers) beïnvloeden sterk de resultaten. Daarnaast zijn er allerlei andere factoren die een rol spelen. Zo waren soldaten die last hebben van PTSS, vaak vroeger ook al minder stabiel.
Mancini: “Er ontstaat nu vaak een algemeen beeld, dat eigenlijk voor niemand klopt. Maar er worden wel allerlei interventies op gebaseerd. Deze blijken achteraf totaal niet te werken. Je moet juist kijken naar het individu en daar de hulp op baseren. Algemene zelfhulpboeken, therapie of beleidsmaatregelen zijn schoten hagel, die soms meer kwaad dan goed doen.”

Bron(nen):   Contemporary Families      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Het probleem is meer dat in de berichtgeving over dit soort onderzoek wordt aangenomen dat de onderzochte eigenschap normaal verdeeld is. Als er zulke grote outliers zijn gaat dat niet op. Ik ben geen statisticus maar er zijn toch kenmerken van een verdeling die daar een indicatie van geven? Zoals: skewness, kurtosis, etc. Misschien is het tijd om dat het grote publiek (incl. journalisten) eens uit te leggen?

  • Dead Silence

   Bespaar je de moeite. Dat is onbegrijpbaar voor bovengenoemde groepen personen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. Cornelis Berend

  Daarom kent de statistiek ook het begrip ‘modaal’, wat iets anders is dan ‘gemiddeld’.

 3. Dead Silence

  Uit deze puntenwolk kan niet worden geconcludeerd, behalve een kleurenblindheidstest: ziet men het vraagteken.

 4. Peter Rokers

  Leuk gedaan, jongens ! Ik zie een vraagteken. Klopt dat ? Is het ook. Ik zie 1 grote vlekkerige massa die me niks zegt.
  Je kunt daar totaal niks mee of wel alle kanten op.
  En dat is het huidige probleem wat we hebben.
  Dus gaat men uit van het gemiddelde en dus gaat het helemaal fout.
  Echt een zooitje is dit.
  Die weergrafieken met al die lijntjes zeggen me ook niks voor de 10 dagen verwachting.
  Ik vraag me af of ze het zelf wel begrijpen ?
  Zelfs met wiskunde kom je er niet meer uit, denk ik.

Reacties niet toegestaan