Als seks uit het huwelijk verdwijnt

Getrouwde mannen en vrouwen hebben 58 keer per jaar seks met elkaar, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek dat The New York Times aanhaalt om een heikel onderwerp aan te snijden. Maar 58 keer is natuurlijk een gemiddelde. Getrouwde stellen onder de dertig doen het 111 keer per jaar. Oudere partners zitten derhalve ruim onder de 58 keer per jaar. Ook blijkt dat ongeveer vijftien procent van de stellen de laatste zes maanden geen seks heeft gehad, aldus de Georgia State University waar seksloze huwelijken zijn bestudeerd.
Hoe nu verder? Luister wat professor Donnelly hierover heeft te zeggen.
Seksoze huwelijken zijn van alle tijden. Vroeger, voordat er goede voorbehoedmiddelen waren, was het de beste manier om geen (of niet nog meer ) kinderen te krijgen. Dat was ook in de tijd dat veel vrouwen niet geacht werden plezier aan seks te beleven; seks was een dure plicht die verbonden was aan het huwelijk. Bovendien bleven ongelukkige huwelijken vroeger veel langer intact en dat betekende: geen seks.
Geen seks meer heeft tegenwoordig vele redenen: verveling, geen zin, uitgekeken op elkaar, drukte (met werk), kinderen krijgen, een affaire met een derde, etc.
Geen seks meer betekent doorgaans een minder gelukkig huwelijk – in die zin is seks toch wel de thermometer die aangeeft hoe de relatie er voor staat. Waar seks is, is minder aanleiding om naar de advocaat te gaan en te zeggen dat je wilt scheiden. Seks is een soort cement die het hele bouwwerk overeind houdt.
Als seks eenmaal uit het huwelijk is verdwenen, is het heel moeilijk om de zaken weer als vanouds te krijgen. Geen seks meer, betekent eigenlijk dat de intimiteit in een huwelijk niet langer bestaat.
En wat moet er dan gebeuren?
Professor Donnelly neigt ertoe om te zeggen: wegwezen.

Bron(nen):   The New York Times