Herkennen emoties ander ras beter bij diverse contacten in jeugd

Kinderen vinden het moeilijk om emoties te herkennen bij mensen van een ander ras, als ze op jonge leeftijd nooit in aanraking zijn gekomen met andere rassen. Dit is onderzocht door kinderen, die hun eerste levensjaren in een weeshuis doorbrachten te vergelijken met kinderen die in een diverse omgeving bij hun ouders opgroeiden. In de weeshuizen was weinig contact met buitenstaanders. De kinderen moesten vertellen of ze een gezicht op een foto blij of boos vonden. De kinderen uit de weeshuizen hadden meer moeite dan de andere kinderen om emoties van andere rassen te herkennen. Europese kinderen bleken het moeilijk te vinden om de emoties van Aziatische gezichten te herkennen. Aziatische kinderen hadden moeite met herkennen van emoties bij Europeanen. De amygdala van de weeskinderen werd extra actief bij het zien van gezichten van onbekende rassen. Dit deel van de hersenen reageert onder andere op onverwachte gebeurtenissen en dreiging. Hoe langer kinderen in een tehuis verbleven hoe sterker de reactie. Onduidelijk is in hoeverre het gedrag van de kinderen beïnvloed wordt door de mate van contact met andere rassen in de vroegste jeugd. Ook is niet geheel zeker of andere factoren, zoals het zware leven in een weeshuis van invloed zijn op de resultaten. Wel is duidelijk dat kinderen niet met een dergelijk inzicht worden geboren.

Bron(nen):   Science News      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Heldoppantoffels

  Het is redelijk gangbaar taalgebruik, maar in deze context is het fout om te spreken over een ander ras.

  Ondanks kleine onderlinge verschillen maken deze verschillen niet meteen een nieuw ras, er is er namelijk maar één ras als je het over mensen hebt en dat is het mensenras. Heel eenvoudig, negers, aziaten etc….allemaal mensen.

  • Niegol

   ik ben het helemaal met je eens.
   Maar ik denk dat het woord “ras” niet zo duidelijk gedefinieerd is.

   Biologish zijn we allemaal Homo sapiens sapiens.
   Zelfde soort, zelfde ondersoort, geen enkel verschil.
   Verschillende groepen zou je hooguit “strains” kunnen noemen. Vergelijkbaar met wat je bij planten “varieteit” noemt. Maar daarvoor vind erg veel vermenging plaats, dus zelfs van aparte “strains” kan je eigenlijk niet spreken.

   Ras is in deze context een inhoudsloos woord. Er is geen criterium waar het woord ras aan getoetst kan worden of waar het op duidt.
   Honden en katten rassen verschillen bijvoorbeeld genetish veeeeeelll meer van elkaar dan mensen”rassen”, dus in dat opzicht is het raar dat we dezelfde term gebruiken.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • Captain Caveman

   Definitie uit Van Dale: ” ras = groep van individuen, van een andere groep onderscheiden door een aantal erfelijke en lichamelijke overeenkomsten”.
   Dus sowieso geen fout woord en ook in deze context goed gebruikt.
   Sommige mensen maken van normale woorden zonder negatieve betekenis iets beladens maken

   (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan