Studie: te weinig slaap maakt direct ongelukkiger

Iedereen weet hoe fijn het is om lekker uitgeslapen te zijn. Logisch: volgens een nieuwe studie maakt te weinig slapen je echt ongelukkiger. Je kunt minder genieten van positieve ervaringen.

Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen, meldde het CBS vorig jaar. Te weinig slaap is slecht voor lichaam en geest. Het kan leiden tot hart- en vaatziekten, darmklachten en stofwisselingsziekten, schrijft de GGZ. Ook geestelijk heeft een slaaptekort natuurlijk zijn weerslag: je bent slechter geconcentreerd, je geheugen gaat achteruit en je hebt een slechter humeur.

Nu bevestigt een nieuwe studie ook nog eens dat te weinig slaap echt het plezier uit je leven haalt. "Zelfs kleine fluctuaties van je slaapduur hebben al gevolgen voor hoe je reageert op gebeurtenissen in het dagelijks leven," zegt psycholoog Nancy Sin van de University of British Columbia.

Sin en collega's bekeken data van 2.000 volwassenen tussen de 33 en 84 jaar. "Als mensen iets positiefs ervaren, zoals een knuffel of een bezoek aan de natuur, dan voelen ze zich normaal gesproken gelukkiger," begint Sin. "Maar wij ontdekten dat als mensen korter sliepen dan normaal, ze minder positieve emoties ervoeren na dit soort blije gebeurtenissen."

Langer slapen dan normaal had juist een positief effect op de ervaring van fijne gebeurtenissen. Het beschermde ook tegen de effecten van dagelijkse stress. Opvallend genoeg, bleek er geen verband tussen de slaapduur en de mate waarin negatieve ervaringen binnenkwamen. Dit suggereert dat slaap vooral belangrijk is voor positiviteit, schrijft het onderzoeksteam.

Bron(nen):   Science Alert