Tunguska-mysterie opgelost

Wetenschap
zondag, 28 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Was het een crash van een buitenaards ruimtevaartuig? Een botsing met anti-materiedeeltjes uit de ruimte? Een gigantische aardgasbel die uit de ondergrond was ontsnapt? Of toch de inslag van een enorme meteoriet?
In 1908 werd bij de Siberische Tunguska-rivier een bosgebied van dertienhonderd vierkante kilometer met de grond gelijk gemaakt. Het effect kwam overeen met de explosie van een kernbom met een kracht van 20 megaton, genoeg om heel Londen van de kaart te vegen.
Sindsdien is er door wetenschappers naarstig gespeculeerd over de oorzaak van deze ramp. Het merkwaardige was dat er geen inslagkrater kon worden gevonden.
Nu lijkt de werkelijke toedracht eindelijk boven water te zijn gekomen. Een team Amerikaanse onderzoekers denkt dat een botsing met de ijskern van een komeet de verklaring is voor de vreemde verschijnselen die zich honderd jaar geleden hebben voorgedaan. Mensen konden in Londen 's nachts de krant lezen bij het spookachtige licht dat door wolken werd gereflecteerd.
Deze wolken waren ontstaan als gevolg van de ontploffing van de komeet op grote hoogte boven Tunguska, na de dampkring te zijn binnengekomen. De schokgolven legden de bossen plat en de door de verdamping van het ijs gevormde wolken zorgden voor het 'nachtlicht.'