Je bent rijk en je vindt jezelf geweldig

Rijke mensen zijn narcistischer dan arme mensen. Ze menen recht te hebben op financiële voorspoed en houden minder rekening met anderen.
Uit onderzoek blijkt dat rijke mensen vaker mensen afsnijden in het verkeer. Ook gedragen ze zich onethischer in experimenten waarin de mate van liefdadigheid en de ethiek van zakendoen worden onderzocht. Verder komt uit statistieken over uitgaven aan goede doelen naar voren dat rijke mensen 1,3% van hun inkomen aan goede doelen schenken, terwijl arme mensen 3,2% van hun inkomen afstaan.
Dit druist in tegen het idee dat mensen die meer hebben daar dankbaar voor zijn en graag iets teruggeven. Uit vijf verschillende experimenten onder honderden mensen bleek dat rijke mensen juist narcistischer zijn en vinden dat ze meer recht hebben op rijkdom.
Het lijkt er sterk op dat rijkdom zorgt voor meer narcistische karaktertrekjes en niet dat narcistische mensen vaker meer rijkdom vergaren. Mensen die rijk zijn geboren gedragen zich namelijk narcistischer en vinden dat ze zelf ook meer recht hebben op rijkdom. Rijke mensen rechtvaardigen hun welvaart door zichzelf er van te overtuigen dat ze het meer verdienen dan anderen.
Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de welvaartsverdeling in een land. Omdat rijke mensen narcistischer worden zijn ze namelijk minder bereid te delen.

Bron(nen):   Time      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Robin

  Roos Vonk onderzoekje?

 2. Dead Silence

  Rijke mensen zijn gezond en gelukkig. Als je dan ook nog een aardig stel hersenen hebt ben je extra rijk. Arme mensen zijn bijvoorbeeld voetballertjes met veel geld.

 3. Prikker

  Problemen ontstaan dus pas ècht wanneer we ons allemaal rijk gaan voelen.

 4. iembam

  Goh honderd mensen onderzocht……ben ik nou de enige die dat te weinig vindt om conclusies uit te trekken? 100 mensen? Dat iets statisch gezien nihil.

 5. Templein

  ‘Rijke mensen rechtvaardigen hun welvaart door zichzelf er van te overtuigen dat ze het meer verdienen dan anderen.’

  Dat is heel herkenbaar. Menig topmanager zegt het letterlijk. En een iets bescheidener topmanager zei eens op tv: ‘Ik moest leren zien dat ik het grote inkomen ook echt verdien en dat ik er van moet genieten, juist omdat ik het verdiend heb.’

 6. Karel Kritisch

  Daarom straffen naar vermogen. Door rood licht rijden bijvoorbeeld. Voor een modaal inkomen een dag werken terwijl het voor een advocaat bijvoorbeeld de inkomsten van een kort telefoongesprek is. Rijken boeit het niet, totdat ze het echt in de portemonnee voelen.

 7. Albert de la Grande de Rocher

  Wat een bullshit verhaaltje.

Reacties niet toegestaan