Het leven begon op Mars

Wetenschap
donderdag, 29 augustus 2013 om 15:39
welingelichtekringen header 1
Komen we toch van Mars? Het begint er steeds meer op te lijken.
Miljarden jaren geleden zou de rode planeet een betere plaats voor leven zijn geweest dan de aarde. Een nieuwe studie ondersteunt het idee dat de eerste moleculen die noodzakelijk zijn voor leven het best op Mars konden ontstaan.
Wetenschappers vragen zich al lange tijd af hoe de eerste atomen samen kwamen om de drie cruciale moleculaire bestanddelen te vormen van organismen: RNA, DNA en eiwitten. RNA zou van deze drie het eerste zijn ontstaan.
De nieuwe onderzoeksresultaten suggereren dat voor levensvatbare moleculen mineralen nodig zijn die borium en molybdeen bevatten. Deze konden bijna onmogelijk op aarde worden gevormd. Daarvoor was de aarde namelijk te nat en was er niet genoeg zuurstof. Mars was veel geschikter voor de vorming van deze noodzakelijke mineralen. Het idee is dat dit prille begin van het leven op meteorieten naar de aarde is gekomen.
Er is nu weer een klein beetje meer bewijs dat het leven is ontstaan op Mars. Gelukkig is het daarna wel op aarde beland. Een duurzaam leven was op Mars niet mogelijk. Daarvoor was de aarde dan weer veel geschikter.
Bron(nen): BBC