Worden machines slimmer dan mensen?

Wetenschappers raken bezorgd dat machines dankzij alle technologische vooruitgang ooit slimmer zullen worden dan mensen. Nu zijn er al robotten die een deur kunnen openen en een stopcontact kunnen vinden om zichzelf op te laden; er zijn computervirussen die niet te stoppen zijn, en er zijn de onbemande vliegtuigen die precisiebombardementen kunnen uitvoeren.
Gealarmeerd door de vooruitgang in technologische ontwikkeling is een groep wetenschappers een debat begonnen over de vraag of er grenzen aan het wetenschappelijk onderzoek naar bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie moeten worden gesteld. The New York Times meldt dat de wetenschappers – computertechnologen, robotdeskundigen, specialisten in kunstmatige intelligentie – eerder dit jaar in Californië bijeen zijn gekomen om te discussieren over de gevaren van de snelle technologische vooruitgang. Ze bespraken uiteenlopende ontwikkelingen als nieuwe medische systemen die medeleven of andere emoties kunnen simuleren en computervirussen die niet uit te roeien zijn.
De wetenschappers vrezen misbruik van de nieuwste technologie. Bijvoorbeeld van machines die in staat zijn om geheel autonoom iemand te vermoorden – een nachtmerrie uit science-fictionfilms die volgens de wetenschappers redelijk snel waarheid kan worden. Daarbij wordt verwezen naar de onbemande vliegtuigjes, de zogenoemde predator drones, die de Amerikanen in Afghanistan gebruiken. Sommige wetenschappers voorzien ook een ‘explosie van intelligentie’ op het moment dat computers in staat zijn zelf nog intelligentere machines te ontwerpen, maar de meningen zijn verdeeld over het gevaar daarvan.

Bron(nen):   The New York Times