Gaan koppels steeds meer op elkaar lijken? Wetenschap geeft antwoord

Dezelfde lach, dezelfde blik, dezelfde trekken om je mond, stellen die lang bij elkaar zijn, gaan fysiek steeds meer op elkaar lijken. Tenminste dat toonde onderzoek in de jaren 80 aan en is sindsdien een weetje dat zelfs de psychologieboeken haalde. Een nieuwe studie komt echter tot een andere conclusie: koppels lijken vanaf het begin al op elkaar.

Onderzoekers van de Amerikaanse Stanford University verzamelden foto's van 517 koppels, die binnen twee jaar na de bruiloft zijn genomen en tussen de 20 en 69 jaar later. Ze lieten vrijwilligers een foto zien van de ene helft van een koppel. Daarnaast kregen ze zes andere foto's voor hun neus, waarvan er eentje de partner was van de persoon op de eerste foto. Zij moesten de juiste foto aanwijzen. Gezichtsherkenningssoftware deed vervolgens hetzelfde.

Psychologen gingen ervan uit dat mensen steeds meer op elkaar gaan lijken, omdat ze onbewust elkaars blikken en lachen overnemen, maar ook omdat ze bijvoorbeeld dezelfde leefstijl hebben en evenveel tijd buiten doorbrengen.

Toch blijkt er niets van waar te zijn. Het is niet zo dat stellen er hetzelfde uit gaan zien, ze lijken vanaf het begin al meer op elkaar dan op andere mensen, schrijven de onderzoekers in Scientific Reports. Mensen voelen zich nu eenmaal aangetrokken tot personen die op hen lijken. Ze zullen dus op zoek gaan naar iemand die een aantal kenmerken heeft die ze zelf ook hebben.

Bron(nen):   The Guardian