Liefdesverdriet kan dodelijk zijn

"What becomes of the broken hearted who had love that’s now departed?” vroeg de zanger Jimmy Ruffin zich in de jaren 60 af.
Amper 50 jaar later komen Australische wetenschappers met het antwoord: van liefdesverdriet kun je dood gaan.
Een groep onderzoekers van de Sydney Medical School bestudeerde 80 mensen die recentelijk alleenstaand waren geworden en volgens The Times heeft een dergelijk onderzoek niet eerder zo diepgaand plaatsgevonden. Bij de groep mensen zag je behalve de bevindingen die je zou verwachten, zoals toename van angst en depressie, slechte slaap en verlies van eetlust, ook een aantal fysiologische veranderingen, met daarbij verhoogd risico op een hartaanval.
In vergelijking met een groep mensen die niet iemand had verloren, was sprake van een aanzienlijke stijging van de bloeddruk, hartslag en veranderingen in immuunsysteem en bloedstolling, waardoor het  bloed minder circuleerde en de kans op een hartaanval groter werd.
De veranderingen deden zich het vaakst voor in de eerste zes maanden na het verlies van een dierbare  en werden door sommige media gezien als een verklaring waarom partners vaak sterven, kort na het overlijden van hun geliefde.
Toch is The Times hierin opmerkelijk terughoudend en wenst de krant dit onderzoek niet op de rest van de wereldbevolking van toepassing te verklaren. De relatie tussen stressvolle gebeurtenissen en een slechte gezondheid is veel moeilijker te voorspellen, zo wordt betoogd.
En dat is goed nieuws voor wie nu in de rouw verkeert om een verloren geliefde.

Bron(nen):   The Times