NASA bombardeert de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal vanmiddag om ongeveer 13.30 uur Nederlandse tijd een oud ruimtevaartuig te pletter laten slaan in een krater op de zuidpool van de maan. Op die manier wil men erachter zien te komen of er onder het maanoppervlak water verborgen is dat voor de toekomstige vestiging van permanent bemande maanbases van levensbelang zou kunnen zijn.
De satelliet, LCROSS genaamd, werd in juni gelanceerd, gekoppeld aan een lege raket. Eerst zal de raket zich in de bodem van de maankrater boren, waardoor een kilometers hoge kolom van maanstof zal worden opgeworpen. Vervolgens vliegt de satelliet door deze kolom heen om metingen te verrichten, om daarna eveneens te pletter te slaan.
Er is goede hoop dat er inderdaad water zal worden aangetroffen. In een recent artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Science worden diverse onderzoeksresultaten genoemd die in die richting lijken te wijzen. De twee opeenvolgende inslagen op de maan kunnen live worden gevolgd op de website van NASA (tweede link).

Bron(nen):   The New York Times  NASA