Genen maken je een negatieveling

Iedereen kent ze wel, mensen die altijd iets te zeuren hebben of iets negatiefs op te merken hebben en voor wie het nooit gewoon goed is. Uit onderzoek blijkt nu dat negatieve mensen waarschijnlijk zo geboren zijn. Wetenschappers van de Universiteit van British Columbia linken een gen-variatie (ADRA2b) aan een negatieve houding. "Dit is het eerste onderzoek waaruit blijkt dat genen mede bepalend kunnen zijn voor hoe mensen de wereld zien en ervaren," aldus onderzoekster Rebecca Todd. "Het lijkt erop dat mensen een door genen gekleurde bril op hebben. Biologische variaties op genetisch niveau spelen een rol bij de individuele verschillen in perceptie." Voor het onderzoek werd 207 proefpersonen gevraagd te kijken naar positieve, negatieve en neutrale woorden die ze in hoog tempo kregen gepresenteerd. Dragers van het ADRA2b-gen hadden meer oog voor de negatieve woorden. Voor alle proefpersonen gold dat zij positieve woorden sneller detecteerden dan neutrale woorden. Uiteraard is het niet alleen een gen-variant dat bepaalt of iemands focus positief of negatief is. Omgeving speelt ook een rol. Maar de link tussen genen en hoe je in de wereld staat, lijkt te bestaan. "Dragers van het gen-variant ADRA2b pikken boze gezichten in een menigte er sneller uit. Of buiten zullen ze meer focussen op potentiële gevaren dan op de pracht van de natuur," zegt Todd.

Bron(nen):   Psychological Science      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Opmerkelijk….
  Negativiteit is dus wel aangeboren, maar agressiviteit niet (ja, ik doel hierbij op eerder geschreven artikel over studie van Lahlah)

  • DiscuJohn

   Volgens mij kan je vrijwel alles dat je ver- of vooronderstelt in onderzoek ook uiteindelijke bewezen krijgen, als je maar je best doet.

   (in antwoord op Captain Caveman)
 2. Templein

  Genen zijn als een bolletje wol. Het gaat erom welk stukje draad met welke gen in het zonnetje ligt. In een andere omgeving zijn dat weer andere genen die tevoorschijn kunnen komen.

  Het lijkt me overigens een dubieus onderzoek. Het lijkt me zinvoller als er gekeken wordt wanneer en hoelang negativiteit een kracht is en wanneer een last.

Reacties niet toegestaan