Zijn honden minder stom dan ze lijken?

Als hondenliefhebber moet ons iets van het hart: wat zijn veel hondeneigenaren dom! Ze lopen zo op te scheppen over wat hun hond allemaal weet en kan, dat je er gewoon sprakeloos van wordt. 
Liefde maakt blind, aldus een bekend gezegde, en menig eigenaar van een hond is hiervan het wandelende bewijs. 
Vaak vroegen we ons af wat deze praatjesmakers bezielt. Je hebt domme honden, zoals je ook domme vrouwen hebt - en dat is toch geen reden om niet van de een of van de ander of van beiden te houden? Waarom moet zo'n domme hond allerlei eigenschappen worden toegedicht, waarover hij in de verste verte niet beschikt? 
Maar nu komt The New York Times roet in het eten gooien. 
Met wetenschappers die vertellen hoe slim honden wel niet zijn. 
En dat het Amerikaanse leger honden gebruikt om soldaten van een post traumatisch stress-syndroom (opgelopen in Irak en Afghanistan) af te helpen. 
En hoe honden hun epileptische baasje attenderen op de komst van een nieuwe aanval door hem te likken, 5 minuten voordien. 
Uitkomst: honden kunnen verdomde slim zijn.
Ja, nu we dit zo lezen... Moeten we denken hoe we deze zomer hoog in de Alpen in noodweer verzeild raakten. En hoe onze terriër ons waarschuwde voor al het onheil dat ging komen. Wij hebben namelijk een bijzondere hond die buitengewoon intelligent is, moet u weten. 
En nu lezen we in The New York Times dat  dit voor veel meer honden zou gelden...

Bron(nen):   The New York Times