Climategate, de reconstructie

Op een willekeurige zaterdag, als de Nederlande journalisten-cao strikte rust voorschrijft aan de collega's die er weer een week van primeurs en opzienbarende reporting op hebben zitten, gaat het werk in een land als Groot-Brittannië gewoon door en wordt de laatste hand gelegd aan de zondagskranten.
Zo kunnen we vanochtend gewoon The Observer, The Sunday Telegraph, The Independent on Sunday en The Sunday Times opslaan om te zien of de wereld inderdaad is dichtgeplakt tussen vrijdagmiddag 5 uur en maandagochtend.
The Sunday Times komt vandaag met een mooie reconstructie van Climategate. Heel zinnig om na een tumultueuze week alle gebeurtenissen op een rij te zetten en, minstens zo belangrijk, te wegen.
Hoe kwamen die emails precies in de buitenwereld? Wat is de impact op de wetenschappelijke status van de medewerkers die hier in  het geding zijn (een enkeling heeft al politiebewaking gevraagd)? Hoe zal de politiek aan de vooravond van Kopenhagen met deze gebeurtenissen omgaan? 
Lees deze heldere reconstructie over een email-affaire waarvan de krant zegt: “This is not a smoking gun; this is a mushroom cloud.”
Opvallend trouwens hoe weinig belangstelling Nederlandse media voor deze zaak hebben, en niet alleen weekends. 

Bron(nen):   The Sunday Times