’s Morgens eerlijk, ’s middags een leugenaar

Wetenschap
zaterdag, 02 november 2013 om 9:43
welingelichtekringen header 1
Liegen en bedriegen doen we vaker aan het eind van de dag, dan aan het begin. Dat schijnt te komen, omdat onze zelfcontrole afneemt als we moe worden. Later op de dag hebben we dan minder energie om onszelf te dwingen om eerlijk te zijn.
Tijdens een experiment keken de deelnemers naar een in twee helften verdeeld beeldscherm. Ze moesten steeds zeggen of er op de rechter- of op de linkerkant meer stippen stonden. Daarbij kregen ze geld als ze voor de rechterkant kozen. Het experiment werd uitgevoerd tussen 8 en 12 uur ’s ochtends en tussen 12 en 6 uur ’s middags. In de ochtend kozen mensen veel vaker voor het juiste antwoord en lieten daarmee het geld schieten, terwijl ze in de middag vaker voor het geld gingen.
Een andere test werd online uitgevoerd. Daarbij moesten mensen een virtuele partner laten weten of het gelukt was om een onoplosbaar probleem op te lossen. In de middag bleken de deelnemers veel vaker te liegen door te zeggen dat het wel degelijk gelukt was om het probleem op te lossen.
De resultaten van het onderzoek kunnen van nut zijn voor organisaties die onethisch gedrag willen reduceren. Beslissingen waarbij ethiek van belang is, zouden bijvoorbeeld beter in de ochtend kunnen worden genomen.
Bron(nen): Science Daily