Grote Doorbraak in onderzoek naar kanker

Les 1 voor iedere wetenschapsjournalist is: ben voorzichtig met het melden van een Grote Doorbraak in de bestrijding van ziektes.
Niettemin - met inachtneming van les 1 - is een Grote Doorbraak bereikt in het onderzoek naar kanker, doordat de complete genetische code van twee soorten kanker in kaart is gebracht. De  vondst kan de basis vormen van een medische revolutie, aldus The Times, waarbij iedere tumor kan worden bestreden met een gepersonaliseerde therapie.
"Het tempo waarin het onderzoek naar genomen vordert, is het meest opwindende wat we hebben gezien in het afgelopen decennium van onderzoek naar kanker," aldus professor John Bell, voorzitter van de Academie van Medische Wetenschappen. De twee genetische codes zijn afkomstig van twee patiënten, een met longkanker en de ander met een agressieve vorm van huidkanker, die in het wetenschappelijke tijdschrift Nature worden gepubliceerd.
Het onderzoek is uitgevoerd door professor Mike Stratton, die spreekt van een 'fundamenteel moment in de geschiedenis van het onderzoek naar kanker'. Volgens hem kan nu inzicht verkregen worden hoe kanker zich in individuele gevallen heeft ontwikkeld. "Deze kaarten laten alle processen in kankercellen zien, en die kunnen proberen te beïnvloede door het gebruik van medicijnen. Ik voorzie dat het over een jaar of tien routine is om de genetische code in kaart te brengen en een belangrijk handvat zullen vormen bij de keuze voor een bepaalde behandeling van een patiënt."

Bron(nen):   The Times