Nederlanders depressiefste van heel Europa

Alle berichten over dat Nederlanders zo gelukkig zijn ten spijt, blijken we nu het depressiefst te zijn van heel Europa. Sowieso rukt depressie wereldwijd op: sinds 1990 is er sprake van een stijging van met 37%. Dit blijkt uit zeer uitgebreid onderzoek van de Universiteit van Queensland. De oorzaak kan in de mondiale bevolkingsgroei en de vergrijzing worden gevonden. Simpelweg steeds meer mensen zijn op de leeftijd waarop depressie zich meer voordoet. De onderzoekers stellen dat depressie onze aandacht verdient omdat de ziekte de kans op hartziekten en zelfmoord vergroot. Een reactie van psychiater Jan Swinkels: "Cultuur speelt een belangrijke rol. Wij zijn een somber volk, maar dat wil niet zeggen dat wij meer hulp nodig hebben dan de Duitsers of de Belgen. Veel hangt ook af van de individuele context." Door de beruchte winterdepressies van de Scandinaviërs zou je denken dat zij het voortouw nemen, maar mondiaal gezien staat Afghanistan qua depressie voorop, en Japan helemaal achteraan. Finland zit wel boven het gemiddelde, maar is pas al eerste Noord-Europese land op de tiende plaats terug te vinden. Dat het in Japan zo goed lijkt te gaan, komt mede doordat hun cultuur voorschrijft dat je niet depressief mag zijn, aldus Swinkels.  

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Peter

  Lol Wat is het nou ? Gelukkig en depressief gaan niet door 1 deur.
  Wij zijn benijdenswaardig dus we mogen niet klagen.
  Maar ja, klagen doe je al gauw. Ook hier moet je altijd iets positiefs te melden hebben.
  Je moet altijd zeggen dat het goed gaat en dat het goed met je gaat.
  Ook al al gaat het bergafwaarts. Niet zeuren, een ander heeft het altijd veel erger.
  Mensen nemen elkaar te weinig serieus.

 2. Kopje thee

  Nee, in Japan is men niet depressief, daar valt men gewoon dood neer van de stress (karoshi) of trekken ze zich terug in ‘n bos om zelfmoord te plegen.

  • marianne martens

   de schaamte voor een depressie is in Japan zo groot dat er andere ernstige symptomen zijn. Wat Mijnheer Kopje Thee schrijft is zo waar en zo gruwelijk
   in al zijn/haar eenzaamheid omdat degene zich niet wil uitspreken om de ander te belasten.

   (in antwoord op Kopje thee)

Reacties niet toegestaan