Britse minister verklaart de oorlog aan klimaatsceptici

De Britse minister van Energie en Klimaatzaken waarschuwt voor het enorme gevaar dat volgens hem schuilt in de toenemende scepsis van het grote publiek tegenover de wetenschap die de klimaatverandering onderzoekt. In een exclusief interview met de zondagskrant The Observer reageert Ed Miliband voor het eerst op de vele berichten dat klimaatwetenschappers data zouden manipuleren, en op de fouten van het klimaatpanel IPCC met het bericht dat de gletsjers in de Himalaya zouden wegsmelten. 
Miliband kondigde een openlijke strijd aan tegen tegen hen die ontkennen dat klimaatverandering plaatsvindt en de rol van de mens daarin. 'Ik erken dat er fouten zijn gemaakt, maar het zou verkeerd zijn als deze fouten worden misbruikt om het grote plaatje van klimaatverandering te ondermijnen,' zei de minister. De fouten moeten gezien worden in het licht van de duizenden pagina's met wetenschappelijk bewijs die volgens de minster wél kloppen.
Het gevaar van de klimaatsceptici is dat ze het draagvlak voor impopulaire maatregelen ondermijnen, daar is de minister open over. 'Er zijn verschillede soorten klimaatsceptici, maar wie zij zijn doet niet ter zake. Wat ze zeggen is veel belangrijker, en dat is ronduit gevaarlijk.' Als Groot-Brittanie niet investeert in schone energie zullen er banen verloren gaan, blijft het afhankelijk van onbetrouwbare landen. 
Volgens Lord Smith, voorzitter van de Environment Agency, zullen de gletsjers niet in 2035 wegsmelten. 'Maar ze smelten wel, en in de komende eeuw krijgen grote delen van Azië daarmee te maken.'

Bron(nen):   The Observer