Coating van glas gaat de wereld veranderen

Wetenschap
maandag, 01 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het klinkt als een uitvinding uit een science-fictionfilm, maar het bestaat echt: een coating van glas die van alles en nog wat duurzaam beschermt tegen vuil en bacterieën.
Deze vondst, gedaan door een wetenschappelijk instituut in het Duitse Saarbrücken en commercieel geëxploiteerd door het Duitse bedrijf Nanopool, kan leiden tot een enorme reductie van de hoeveelheid potentieel giftige schoonmaakmiddelen die in fabrieken, kantoren en ziekenhuizen, op scholen en thuis worden gebruikt.
Het ‘vloeibare glas’ (een oplossing van siliciumdioxide-moleculen en water of ethanol) wordt aangebracht met een spuitbus en vormt een microscopisch dun laagje van 15 tot 30 moleculen dik op het te beschermen voorwerp. Het is een van de vruchten van de zogenoemde nanotechnologie, met behulp waarvan stoffen op atomair of moleculair niveau kunnen worden vervaardigd of veranderd.
Deskundigen voorspellen het ‘vloeibare glas’ een gouden toekomst, omdat het van schoonmaakwerk een wissewasje maakt. De coating van glas is water- en vuilafstotend en kan met een nat lapje worden afgenomen. Dat is dan ook de reden dat niet iedereen even blij is met deze uitvinding. Supermarkten vrezen dat het grootste deel van de schoonmaakproducten die zij verkopen overbodig zullen worden, en schoonmaakfirma’s zijn bang zonder werk te komen zitten.
Op de foto een scene uit de film “The Man in the White Suit” uit 1951, waarin Alec Guiness een pak draagt dat dankzij een soortgelijke technologie niet vuil te krijgen is.
Bron(nen): The Independent