‘Superkoolmees’ is bestand tegen klimaatverandering

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen gaan een 'superkoolmees' kweken, die beter bestand is tegen de klimaatverandering. Er is gekozen voor koolmezen als onderzoeksobject, omdat zij in Wageningen al sinds 1909 wetenschappelijk worden gevolgd, zo legt hoogleraar ecologische genetica Marcel Visser vandaag uit in Trouw. De koolmees heeft last van klimaatsveranderingen. Als de lente vroeger inzet en warmer is, komt de broedperiode misschien niet meer overeen met de periode waarin de meeste rupsen en insecten voorradig zijn. De vogel zal zich door natuurlijke selectie genetisch aanpassen, maar dat vergt tijd. De onderzoekers stelden recent het genoom van de koolmees vast: het geheel van erfelijke kenmerken. Nu kunnen ze op basis van een bloedmonster van een kuiken bepalen of deze later vroeg of laat in het seizoen zal broeden. Zo gaan ze mezen fokken die vroeger broeden én  mezen die later broeden om uit te zoeken welk type de 'supermees' is die het beste in het nieuwe klimaat kan gedijen. De onderzoekers kunnen zo ook bepalen hoeveel generaties het duurt voor de koolmezen zich aangepast hebben aan de klimaatverandering. 'We kennen deze techniek uit de dierveredeling in de vee-industrie, maar dit is de eerste keer dat dit met een wild dier gebeurt', aldus Visser. De nieuwe mezen worden na de laboratoriumfase uitgezet in de natuur. Dan wordt pas echt duidelijk hoe zij zich handhaven in een veranderend klimaat.

Bron(nen):   Trouw 1  2 (betaald)  NIOO-KNAW  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Pffff… weer die arrogantie.
  Wij weten het beter dan de natuur. Als er 1 diersoort is die overal een zooitje van maakt is het wel het menselijk ras maar we leren er gewoon maar niet van.

 2. kletsmajoor

  Hé, er is weer een nieuwe ronde klimaathysterie gestart.

 3. Leon Swinkels

  Met een beetje geluk is er over twee jaar een nieuwe horrorfilm over een megakoolmees die willekeurige mensen verorbert!

Reacties niet toegestaan