Binnen in een zwart gat

Ooit wel eens afgevraagd hoe het zou zijn om je in de buurt van een zwart gat te begeven? Of wat je ongeveer zou zien als je gevangen wordt door de enorme zwaartekracht en en het zwarte gat je daadwerkelijk naar binnen trekt? Een prachige impressie is te zien op de website van NewScientist.
Duidelijk is te zien hoe de zwaartekracht van het mysterieuze object het licht van sterren op de achtergrond op een vreemde manier verbuigt. Een sterrenbeeld als Orion wordt bruut uit elkaar getrokken, tolt als in een op hol geslagen wasmachine rond de 'event horizon' - de grens waar voorbij niets meer kan ontsnappen - van het zwarte gat en vormt zich daarna opnieuw alsof er niets gebeurd is. Ook het licht van de sterren lijkt te veranderen, ze lijken roder te worden in de buurt van het gat. Volgens de makers van het filmpje is het een ideale manier om mensen vertrouwd te maken met de vreemde eigenschappen van extreme zwaartekracht die je in de buurt van zwarte gaten vindt. Als je in een zwart gat valt, dan zou je zien dat het licht van het hele universum geconcentreerd lijkt aan de randen van het gat.
Voor het programma, dat te downloaden is via de website van een Duitse universiteit, zijn gegevens gebruikt van rond de 118,000 sterren.

Bron(nen):   NewScientist