Misschien oplossing voor zoetwatertekort ontdekt

Volgens de VN zal in 2030 ongeveer 47% van alle mensen leven in een gebied waar te weinig zoet water is. Maar nu hebben wetenschappers een enorme voorraad aan zoet water in kaart gebracht voor de kust van verschillende continenten. Dat water ligt onder de bodem van de oceaan. De 500.000 kubieke kilometer water is regenwater dat honderdduizenden jaren geleden is gevallen en de diepere grondlagen heeft bereikt. Het zeeniveau lag toen veel lager. Het volume is 100 keer groter dan wat de mens sinds 1900 uit de onderlaag van het aardoppervlak heeft gehaald. Het water is te vinden bij de kusten van China, Australië, Suriname, Zuid-Afrika en Florida en New Jersey, onder de continentale aardplaten. De wetenschappers, die hun bevindingen in Nature publiceren, gebruikten bodemstudies waartoe olie- en gasmaatschappijen opdracht hadden gegeven. Vincent Post, hoofdonderzoeker, vindt dat de aanwezigheid van het water het toekomstbeeld van de VN kan verbeteren. "Zoet water komt op onze planeet steeds meer onder druk te staan, dus de ontdekking van deze nieuwe voorraden voor de kust is erg spannend," aldus Post. Volgens een berekening van dr. Groen (Vrije Universiteit Amsterdam) kan het water voor de kust van New Jersey heel New York voor 800 jaar van zoet water voorzien.

Bron(nen):   Nu      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Er is een gigantisch overschot aan zoet water in de wereld, het stroomt alleen niet in de Sahara, maar dat doet deze “voorraad” ook niet.
  De Hudson (New York) heeft een debiet van 606m3/seconde.
  Deze “ontdekte voorraad” is 500.000m3. Dat betekend dat de Hudson in ruim 1 uur net zo veel zoet water de zee in laat lopen als deze hele voorraad betreft.
  Nog duidelijker wordt het als we naar de Nieuwe Waterweg kijken. Die heeft een debiet van 2200m3/seconde. De Nieuwe Waterweg produceert in iets minder als 4 minuten net zoveel zoetwater als deze “ontdekking”
  Het meest hallucinante resultaat krijgen we als we naar de Amazone gaan kijken.
  De Amazone heeft een debiet van 209000m3 per seconde. Dat betekent dat de Amazone in 3 seconden meer zoet water de zee in laat lopen dan dit hele reservoir betreft.
  De voorspelde “oorlogen om zoet water” zijn pure onzin. Er is zoet water genoeg. Alleen komt het niet altijd overal gratis uit de grond. Maar dat is niets nieuws.

  • André Somers

   Misschien even beter lezen?
   Het gaat om een vondst van 500.000 km^3. Dat scheelt een factor van een miljard.

   Je hebt gelijkt dat een vondst van een half miljoen kuub niet de moeite is. Hier gaat het echter om de hoeveelheid water die in ruim 75 *jaar* vanuit de Amazone de zee in stroomt… Dat lijkt me wel significant.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Vogelbeest

    Heb je gelijk in, verschil is significant. Vooralsnog blijf ik echter wel van mening dat het zoetwatertekort hetzelfde is als het voedseltekort. Er is genoeg voor iedereen, alleen niet op de plaats waar het nodig is.

    (in antwoord op André Somers)

Reacties niet toegestaan