Parkinson in het laatste stadium - en toch kunnen fietsen

Wetenschap
donderdag, 01 april 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Nederlanders staan bekend om hun fietsen, dat doet hier iedereen. Maar dat ze ook door blijven fietsen met de ziekte van Parkinson, was onbekend. Vandaag staat op de voorpagina van de International Herald Tribune het verhaal van Bastiaan R. Bloem, professor in de neurologie aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, over een 58-jarige patiënt in het laatste stadium van de ziekte van Parkinson die niet meer kon lopen, maar nog wel elke dag tien kilometer fietste. Bloem kon zijn oren niet geloven. De man wilde graag een demonstratie geven, en buiten werd hij op een fiets van een zuster geholpen, kreeg en een duwtje en was weg. Geen spoor van de symptomen van Parkinson te bekennen. Maar toen hij afstapte, keerden die terug.
Bloem maakte een video-opname en foto's van de man, eerst terwijl hij trachtte te lopen, daarna op de fiets (zie de link naar het artikel waar ook de video staat om het met eigen ogen te zien). De foto's staan in The New England Journal of Medicine van 1 april. Nadat dokter Bloem de man op de fiets had gezien, vroeg hij twintig andere Parkinson-patiënten of zij konden fietsen. Dat bleken zij allemaal te kunnen, al kan Bloem niet verklaren waarom.
Het is bekend dat Parkinson-patiënten kunnen dansen en van trappen kunnen rennen (de 'kinesia paradox'), om daarna meteen in een stuip terecht te komen, maar tien kilometer fietsen is iets heel anders. De observatie is zo nieuw en opwindend, dat Bloem nog steeds voor opgewonden zalen zorgt als hij zijn foto's en video's laat zien. Het onderzoekswereldje van Parkinsondeskundigen is erdoor geïntrigeerd. Bloem vermoedt dat voor fietsen andere delen van de hersenen worden aangesproken dan voor wandelen, maar het is een these. Bloem wil patiënten met Parkinson niet aanmoedigen om zich nu op de fiets in het verkeer te storten, te gevaarlijk als zij voor een stoplicht moeten stoppen. Wel vermoedt hij dat fietsen de progressie van de ziekte zou kunnen afremmen. Of er echt sprake is van een wetenschappelijk houdbare ontdekking, staat nog niet vast. Eén patiënt die tien kilometer kan fietsen, bewijst nog niks. Maar Bloem gelooft wel dat hij iets belangrijks op het spoor is. En nogmaals: vergeet niet naar de wonderbaarlijke video te kijken. Het doet een beetje denken aan de Here Jezus die over water kan lopen.