Jongens beleven school heel anders dan meisjes

Jongens voelen zich minder verbonden met school en zijn minder gemotiveerd dan meisjes. Ook ervaren jongens een grotere zinloosheid op school.
Dat blijkt uit een grootschalig Belgisch onderzoek naar de beleving van school door jongeren. Opvallend was het verschil in beleving tussen jongens en meisjes. Meisjes hebben een veel positievere kijk op school dan jongens. Ze zijn intrinsiek gemotiveerder en beter in staat om hun schoolwerk te organiseren. Meisjes voelen ook een grotere verantwoordelijkheid voor taken die ze krijgen en zijn meer betrokken bij hun schoolwerk. Maar als leerlingen het gevoel hebben dat de leerkracht naar hen luistert, dan vergroot dat de betrokkenheid bij zowel meisjes als jongens.
Verder bleek uit de studie dat leerkrachten meer negatieve interacties hebben met jongens dan met meisjes. Daar zijn ze zich echter niet van bewust. Ook bleek dat jongeren met een meer traditionele visie op genderrollen zich minder verbonden voelen met hun school dan progressievere leerlingen.

Bron(nen):   De Morgen