Er komen nog jaren van aswolken

Vulkanologen hebben de 205 uitbarstingen van vulkanen in de laatste 1100 jaar in kaart gebracht. De wetenschappers weten veel van de IJslandse vulkanen, maar dat was altijd kennis die in de kring van enigszins bezeten wetenschappers werd gedeeld. Maar nu een IJslandse vulkaan de hele wereld op zijn kop kan zetten neemt de interesse ineens sterk toe. En raad eens wat: de uitbarstingen komen in groepjes. 
Af en toe gebeurt een aantal decennia en dan begint het opnieuw. De afgelopen decennia waren de jaren waarin niets gebeurde, dus nu breekt een periode aan van hoge activiteit. De eerste dader kennen we al: Eyjafjallajokull, die - op grond van de geschiedenis - vermoedelijk nog maanden actief blijft en misschien ook wel jaren. 
De drie andere waarvan activiteit mag worden verwacht zijn de Grimsvotn, Hekla en Askja — alle drie groter dan de Eyjafjallajokull. De sneeuw op de Hekla is al aan het smelten; hij wordt warmer. De Grimsvotn had zijn laatste grote uitbarsting in 1783. Toen stootte hij zoveel as uit dat de temperatuur drie jaar op het hele westelijke halfrond kouder werd. Het leidde tot misoogsten en hongersnood en die leidde weer tot de Franse Revolutie.

Bron(nen):   The Sunday Times