Waarom Nederlanders de langste mensen op aarde zijn

Overal op de wereld zijn mensen langer geworden, maar niemand groeide zo hard als de Nederlander: van gemiddeld ongeveer 1,62 meter naar boven de 1,80, een verschil van zo'n 20 centimeter dus, in twee eeuwen tijd.

Deels ligt de verklaring in beter voedsel, meer welvaart en een algeheel betere gezondheid. Maar er is meer aan de hand. Verschillen in lengte hebben ook te maken met klimaat en sociaaleconomische status. En met genen: "De groeiende Nederlanders zijn een goed voorbeeld van de evolutie in actie," zegt dr. Eirini Marouli, bioloog aan de Londense Queen Mary University tegen BBC News. "Vrouwen met een gemiddelde lengte waren vruchtbaarder dan kleine of juist grote vrouwen. Langere mannen waren vruchtbaarder dan kortere." Zo werden de 'lengtegenen' langzaam dominant en gingen vooral mannen de hoogte in.

Nu is een gemiddelde Nederlandse vrouw 1,69 meter en een gemiddelde Nederlandse man 1,82,5 meter. Op dit moment zijn alleen vrouwen uit Letland langer dan Nederlandse vrouwen, onze mannen zijn de langste ter wereld. Experts zijn het er wel over eens dat die groei niet eeuwig doorgaat. Misschien dat er nog een klein beetje bijkomt maar de rek is er wel uit.

Bron(nen):   BBC