Je kunt als kind het beste lesbische ouders hebben

Opgevoed worden door twee moeders vormt geen belemmering voor een gezonde ontwikkeling. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar het welzijn van kinderen die via kunstmatige inseminatie met donorzaad bij een lesbische moeder werden verwekt. Sterker nog, lesbische moeders vonden dat hun 17-jarige kinderen meer sociale en academische vaardigheden hadden, minder regels overtraden en minder agressief gedrag vertoonden dan moeders van 17-jarigen die wel een vader hadden. Bij kinderen van lesbische ouders maakte het ook niets uit of ze zij de identiteit van hun biologische vader kenden.

De zogenaamde US National Longitudinal Lesbian Family Study startte in 1986 en is de eerste studie die kinderen van lesbische koppels volgde vanaf de conceptie tot in de adolescentie. Aan het onderzoek namen 77 gezinnen deel.

In veel staten van de USA is het voor homoseksuele paren nog steeds niet toegestaan om een kind te adopteren of om pleegouders te worden. Tegenstanders van homo-ouderschap beroepen zich vaak op culturele of religieuze waarden. Sommigen beweren ook dat het opgroeien met twee moeders of twee vaders niet gezond is voor het kind, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat homoseksueel ouderschap niet beter of slechter is dan conventioneel ouderschap.

Als er sprake was van pesten en/of homofobie in de omgeving waren de tieners - volgens hun moeders – wel angstiger en depressiever dan hun leeftijdsgenoten. ‘Wat deze gegevens aantonen is dat niet het lesbisch ouderschap op zich een probleem is, maar wel de stigmatisering door de omgeving’, concluderen de onderzoekers.

Nog onduidelijk is waarom kinderen van lesbische stellen het op een aantal punten beter doen dan die van heteroseksuele ouders. Eén van de redenen zou kunnen zijn dat lesbische moeders hun ouderschap zorgvuldig gepland en voorbereid hadden.

 

Bron(nen):   Reuters Health